Petrila. Dezvoltarea turismului și a activităților din acest domeniu, o prioritate în consultările publice

În cadrul proiectului „Sprijin pregătitor pentru înfiinţare G.A.L. (Grupul de Acțiune Locală) Petrila şi elaborare S.D.L. (Strategii de Dezvoltare Locală)”, în sala de ședințe a Primăriei Orașului Petrila a avut loc joi, 28 septembrie, cea de-a doua dezbatere publică în cadrul căreia edilii au dorit să afle care sunt principalele nevoi și probleme cu care se confruntă cetățenii, iar apoi să identifice soluțiile pentru rezolvarea acestora.

La consultări au luat parte primarul – Vasile Jurca, viceprimarul – Dorin Curtean, consilieri locali, reprezentanții Organizației „Salvați Copii” și „Ambient Logistic”, reprezentanți ai SPLAS – Petrila și mai mulți cetățeni din cadrul grupului țintă, de data aceasta fiind vorba de cei care locuiesc în zona Cartierului 8 Martie (Cap Linie Petrila), o zonă despre care se știe ca fiind cu probleme de natură socială pe raza orașului Petrila.

În primul rând, primarul Jurca a informat participanții la dezbateri despre scopul proiectului care se află în derulare, orașul Petrila obținând o finanțare europeană nerambursabilă în sprijinul comunității locale, astfel de dezbateri publice, cu implicarea celor cărora le sunt adresate, fiind foarte importante pentru a putea scrie strategii de dezvoltare locală.

Din aceste consultări au reieșit mai multe probleme cu care cetățenii din grupul țintă (8 Martie bl 26, 27 și 28) se confruntă, lipsa locurilor de muncă dar și indolența celor care locuiesc în această zonă atunci când vine vorba de a-și găsi un loc de muncă, situația în care se află aceste blocuri unde, oricâte reparații s-ar face, cei care ar trebui să beneficieze de acestea și să păstreze lucrările care se fac pentru sprijinul și confortul lor, nu o fac, ci mai degrabă distrug și ceea ce s-a reparat.

 

„La blocul nostru problema ar fi lipsa geamurilor pe casa scării, numai că, mai întâi ar trebui făcută ordine în rândul locatarilor, pentru că s-ar putea ca după ce se montează geamurile să nu țină”, a spus o locatară a bl 33.

 

„Cred că ar trebui să nu se mea dea ajutoare sociale, s-au obișnuit așa și nu mai vor să caute locuri de muncă. Eu locuiesc aici dar nu aștept să îmi dea primăria bani ca să îmi cresc copilul, merg să muncesc ca să îmi câștig existența și atunci nu am timp să stau în bloc ca să distrug geamurile și ușile”, a mai spus un cetățean prezent la discuții.

 

De aici reiese faptul reiterat cu fiecare ocazie de către șefa SPLAS Petrila, Gabriela Suzana Heljiu, educația civică a cetățenilor din aceste zone este prioritatea absolută de care ar trebui să se țină seama.

 

„Eu cred că ar trebui abordată pe ansamblu toată această poveste. Trebuie ajuns la educație, implicare, responsabilizare. Să poți să-i responsabilizezi, trebuie să-și dea seama că ceea ce fac nu este OK. Nu o să-și dea seama singuri, trebuie să îi și educi. Trebuie să ne axăm mai mult pe servicii și mai puțin pe prestații. Este clar că este nevoie de locuri de muncă, din start este nevoie de asta. Eu aș miza mai mult pe dezvoltare IMM-uri, susținere pe ce ai în zonă pentru că, până la urmă, oricine vine dinafară, vine pe interes, să câștige. Dacă îi sprijini pe ai tăi puțin, dezvolți ceea ce ai lângă tine. Nu trebuie să îi arătăm cu degetul pe toți locuitorii din această zonă. Gândiți-vă la o situație mono-parentală, aceștia nu pot pleca la Deva să muncească… Aceste lucruri se pot face în timp dar trebuie privite per ansamblu. Trebuie să investesc în infrastructură, să pun un geam, etc, dar cum responsabilizez? Îl sprijin să și-l pună singur…”, a spus șefa SPLS Petrila.

 

Un alt aspect important care s-a dezbătut a fost cel legat de turismul din Petrila. Cei prezenți la discuții au arătat faptul că dispunem de unele dintre cele mai frumoase zone din țară, deci este nevoie de dezvoltarea infrastucturii spre aceste zone, finațări pentru construcția de pensiuni, astfel s-ar putea creea locuri de muncă.

 

„Orașul Petrila are de atras o finanțare de 7 milioane de euro. Din această sumă, 3 milioane de euro sunt axați pe proiecte sociale, servicii de conștientizare a populației și 4 milioane de euro pentru susținerea și finanțarea antreprenorilor care deja există în oraș și care au nevoie de această finanțare pentru a se dezvolta. În ceea ce privește reabilitarea locuințelor, aceasta face parte din alte proiecte. Noi trebuie să stabilim direcții clare pe care le vom urma în viitor. Pentru cei care doresc să înființeze unități de producție, nu cred că există în țară un preț mai mic pentru concesionarea terenurilor în acest scop, acesta fiind de 0,35 lei pe metru patrat. Facilități există, deschidere din partea noastră există. Avem în zona centrală a Petrilei un teren cu destinație fixă, pentru construcția unui hotel. Ideea vehiculată în cadrul discuțiilor este aceea de a continua dezvoltarea turismului în Petrila, cu toate activitățile care reies în acest domeniu, finanțări pentru construcția de pensiuni în aceste zone. Continuarea investițiilor privind domeniul schiabil Șureanu este de o importanță majoră pentru orașul Petrila, am putea vorbi, de asemenea, de activități de transport spre aceste zone turistice”, a spus primarul Vasile Jurca.

 

Acest proiect are ca scop identificarea principalelor nevoi și probleme cu care se confruntă cetățenii orașului, identificarea soluțiilor posibile, prioritizarea măsurilor necesare propuse în cadrul consultărilor din teritoriu, cu precădere în zonele urbane marginalizate.

[slideshow_deploy id=’27126′]