PROIECT: Deținuții pot urma cursuri de formare profesională pe tot parcursul pedepsei cu închisoarea
Potrivit unei inițiative legislative care a fost adoptată deja de Senat și este în dezbatere în Camera Deputaților (forul decizional), deținuții pot urma cursuri de formare profesională pe tot parcursul pedepsei cu închisoarea,
Legea prevede acum ca persoanele care au de exectat pedepse să poată urma cursuri de formare profesională la agențiile județene de ocupare a forței de muncă doar cu 9 luni înainte de termenul de eliberare din penitenciar. Un astfel de curs are durata minimă de 3 luni, iar inițiatorii susțin că perioada actuală, de 9 luni, este insuficientă pentru persoanele care vor să urmeze astfel de calificări.
“Formularea actuală până la ultima zi de executare a pedepsei este interpretabilă ca liberare în termen, deoarece aplicabilitatea măsurii este limitată la deținuții care finalizează pedeapsa la termen, ori în actualul cadru legislativ se permite liberare condiționată la regimurie deschis și semideschis, și chiar și la deținuții închiși la maximă siguranță”, mai argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Pareticiparea deținuților la cursuri de formare profesională funcționează și ca suport pentru schimbarea regimului, pentru recompense și alte avantaje pentru liberarea condiționată. Astfel, cu cât participă la mai multe cursuri (care sunt bugetate din fonduri publice), cu atât deținutul se apropie mai mult de schimbarea regimului și o ieșire înainte de termen din închisoare.
Propunerea legislativă prevede modificarea unui singur alineat al Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă, care schimbă perioada posibilă de executare a cursurilor de formare profesională de la limita de 9 luni, la începutul executării pedepsei, după perioada de carantină, de 21 de zile de la încarcerare.
“Art. 66
(4) Persoanele private de libertate, începând cu finalul perioadei de carantină și până la ultima zi de executare a pedepsei ori a măsurii educative sau până la data la care sunt propozabile pentru liberare condiționată ori pentru înlocuirea internării cu măsura asistării zilnice, pot urma un program de formare profesională organizat în agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, cheltuielile necesare formării fiind suportate din bugetul asigurărilor sociale.”
Proiectul legislativ așteaptă avizul comisiilor de specialitate, programat la sfârșitul acestei luni. Dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților, actul normativ va schimba legea și va intra în vigoare.
legestart.ro
[slideshow_deploy id=’20328′]