”Noaptea Bibliotecilor”, eveniment unanim apreciat la Biblioteca județeană din Deva
Începutul de octombrie a găsit și în acest an Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva așteptându-și tot mai numeroșii prieteni la evenimentul cultural atât de îndrăgit și mult așteptat în fiecare toamnă, „Noaptea Bibliotecilor”. Evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediție.
”Evenimentul „Noaptea Bibliotecilor” a devenit o activitate culturală tradițională prin care ne facem tot mai cunoscuți și prin care atragem un număr tot mai mare de prieteni ai bibliotecii. Această primă sâmbătă de octombrie este un moment pe care îl pregătim din timp, cu cea mai mare atenție și grijă de a oferi oaspeților noștri o noapte care să-i îmbogățească spiritual și să-i determine să revină an de an la această manifestare. De fiecare dată ne străduim să oferim ceasuri plăcute în compania muzicii, a teatrului, a cărților, a filmelor, a veseliei și bunei dispoziții. Și în acest an am putut dărui celor prezenți momente de bucurie, de antren, de cultură adevărată”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.
În seara zilei de 7 octombrie 2017, curtea Bibliotecii Județene s-a dovedit neîncăpătoare pentru oaspeții de toate vârstele care au venit să petreacă aici această noapte magică. Și de această dată, programul a fost variat, pe gustul tuturor.
Primii care s-au bucurat de acest eveniment au fost copiii, cei mai tineri prieteni ai cărților, cărora le-a fost destinat momentul de debut al programului: îndrăgita poveste a Fraților Grimm, „Muzicanții din Bremen”, care a prins viață într-un reușit spectacol de teatru pus în scenă de actorii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, în regia Nicoletei Dănilă. Copiii au savurat fiecare replică, au privit cu maximă atenție jocul actorilor care au întruchipat personajele basmului – măgarul, câinele, tâlharii –, iar aplauzele vii au fost răsplata acestui moment artistic reușit.
În continuare, copiii au fost antrenați într-o incitantă sesiune de pictură pe față, care în fiecare an s-a bucurat de un imens succes, anul acesta realizându-se și o amuzantă petrecere cu clovn.
Momentul muzical al serii, mult așteptat în fiecare an, a fost susținut de cunoscuta și îndrăgita trupă pop-rock HARA, care a adus piesele cele mai cunoscute din repertoriul ei, piese care au electrizat literalmente publicul. Aplauzele care n-au mai contenit i-au răsplătit pe membrii trupei: Flavius Buzilă – voce, chitară acustică, Sergiu Corbu Boldor – vioară, Valentin Mușat – chitară electrică, acustică, Radu Anghel – bass, Nunu Racris – tobe, percuții.
După spectaculosul foc de artificii, oaspeții au fost invitați să viziteze secțiile bibliotecii unde au primit explicații de la bibliotecari. Aceștia le-au vorbit vizitatorilor despre organizarea bibliotecii, despre profesia de bibliotecar și despre drumul pe care îl parcurge o carte din momentul în care intră în bibliotecă și până când ajunge în mâna cititorului.
Ca de obicei, la sfârșitul serii, oaspeții au fost invitați la Sala de Lectură și în curtea instituției unde au putut viziona o noapte întreagă filme cu tematică thriller și suspans.
Nu au lipsit, nici în acest an, expozițiile pe care Biblioteca le-a pregătit special pentru oaspeți: „Noaptea Bibliotecilor, an de an…” (la intrarea în bibliotecă) și expoziția interactivă de jocuri a Muzeului Jocurilor din Chemnitz, Germania (Filiala Nr. 1 – Cartier Dacia, Bl. 41 – parter).
Nu în ultimul rând, standul de carte cu vânzare al Editurii Niculescu din București a stat la dispoziția vizitatorilor și a celor care au dorit să cumpere cărți, la Secția de Artă și Carte Franceză.
Ca în fiecare an, la „Noaptea Bibliotecilor” cititorii care nu au returnat la timp cărțile împrumutate au fost iertați și nu au plătit penalizări, iar cei care au dorit să se înscrie la bibliotecă au putut să o facă gratuit.
[slideshow_deploy id=’13835′]