Scriitorul Vartan Arachelian despre Decembrie ’89 pe mai multe voci
Unul dintre evenimentele editoriale mult așteptate la actuala ediție a Salonului Hunedorean al Cărții a fost întâlnirea cu jurnalistul, omul de televiziune Vartan Arachelian care, cu acest prilej, și-a lansat în premieră la Deva, cel mai recent volum: „Scânteia vine de la Moscova”, apărut la Editura RAO din București.
Cartea domnului Vartan Arachelian, „Scânteia vine de la Moscova”, adună între copertele sale numeroase dialoguri purtate de autor cu personalități cunoscute sau mai puțin cunoscute publicului larg, personalități care, direct sau nu, au avut o legătură cu evenimentele din decembrie 1989, cu tot ceea ce a premers și ce a urmat acestui moment încă prea puțin elucidat al istoriei noastre recente. De altfel, autorul oferă un fel de subtitlu al cărții: „În fața dumneavoastră, revoluția și personajele sale.” Cititorii vor putea cunoaște și aprecia, cu propria judecată și propriul discernământ, relatările unor nume de mare rezonanță în epocă, „personaje ale revoluției”: Ion Iliescu, Doina Cornea, Emil Hurezeanu, Gelu Voican-Voiculescu, Silviu Brucan, Dan Iosif, Ion Rațiu, Dumitru Mazilu, Dan Petrescu, Sergiu Nicolaescu, Sorin Roșca-Stănescu și lista este mult mai lungă.
Fiecare interlocutor al autorului are propria sa optică, propria opinie despre cele trăite în decembrie 1989 și din tot acest puzzle se poate contura o imagine destul de apropiată de un adevăr care, poate, nu se va afla prea curând. Cartea lui Vartan Arachelian este utilă atât celor care au trăit momentul decembrie 1989 și tot ce a urmat, și este utilă și generațiilor tinere, celor care atunci erau copii sau nici nu erau născuți și poate au o imagine deformată despre momentul decembrie 1989. Pornind de la premisa că interlocutorii autorului vorbesc cu sinceritate, cartea este de un real folos pentru elucidarea unui eveniment – momentul decembrie 1989 – care de cele mai multe ori este tratat cu părtinire, cu lipsă de obiectivitate, ignorându-se complet necesitatea de a aborda sine ira et studio orice eveniment istoric. Nu întâmplător, Vartan Arachelian a dedicat această carte regretatului istoric Florin Constantiniu, cel care, în scrierile sale istorice, a știut întotdeauna să se situeze deasupra abordărilor pătimașe. Cu un asemenea model în minte și în suflet, autorul a reușit să ne ofere o carte care vine să arunce un fascicul de lumină asupra unor evenimente care încă nu și-au dezvăluit toate dedesubturile.
”Cei care vor citi aceste dialoguri își vor putea forma o părere și poate vor afla o parte din adevărul despre tot ceea ce am trăit din decembrie 1989 încoace. A fost o ocazie specială pentru publicul iubitor de carte din Deva de a se întâlni cu autorul acestei cărți, o ocazie specială pentru toți cei care vor să afle cât mai multe, din cât mai multe unghiuri, despre momentul decembrie 1989. Am fost foarte bucuroși că am putut oferi publicului din Deva o carte de o înaltă ținută, o carte ce se citește pe nerăsuflate și care ne va oferi răspunsuri la foarte multe întrebări pe care ni le punem de aproape trei decenii”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.
În prezența publicului prezent la această lansare de carte, Biblioteca Județeană i-a acordat domnului Vartan Arachelian o Diplomă de Excelență pentru curajul și profesionalismul cu care a slujit jurnalismul românesc.
La finalul evenimentului a urmat o sesiune de autografe.
[slideshow_deploy id=’27126′]