Se spune că după ce a pierdut războiul dus împotriva trupelor conduse de împăratul Traian, o parte din daci s-a retras în munţi, departe de oraşele şi coloniile înfiinţate de romani. Au format aici comunităţi proprii, sate mici şi răsfirate, dar au căutat să ducă mai departe propriile obiceiuri şi tradiţii. În timp, lumea a evoluat, dar unele lucruri au rămas neschimbate. În partea de vest a judeţului Hunedoara, comunităţile din Ţinutul Pădurenilor trăiesc într-o adevărată insulă etnografică, iar unele reguli după care se ghidează au fost moştenite timp de două mii de ani, din generaţie în generaţie. Gătesc după reţete de atunci, iar în zilele de sărbătoare se îmbracă într-un port popular care uimeşte prin asemănările izbitoare cu vestimentaţia populaţiei contemporane cu regele Decebal.
Natura a fost şi ea generoasă cu oamenii de aici. Şi-a deschis braţele şi i-a primit pe culmile şi crestele munţilor săi. Apele sale au săpat adânc în rocile dure, curgând sinuos printre versanţi care pot ajunge şi la 200 de metri înălţime, cum se întâmplă în Cheile Cernei. La Alun a lăsat rezerve de marmură cu care localnicii şi-au construit case, o biserică şi chiar şi drumul de acces spre sat, iar Peştera Biserica Fetelor este locul în care fetele din ţinut mergeau pentru a invoca spiritele să le ajute la măritat, pentru că înăuntru era un izvor din care beau apă, ca să aibă noroc de copii mulţi şi sănătoşi. La întoarcerea în sat, fetele îl întâlneau pe cel care urma să le fie soţ.
Fiecare generaţie care a crescut aici a căutat să lase ceva în urmă. Aşa a luat naştere primul furnal cu flux continuu din Europa – cel de la Govăjdie – aici s-a turnat inclusiv fontă pentru Turnul Eiffel, de la Paris. Aşa s-au înălţat şi bisericile din lemn de la Vălari şi Alun, dar şi Catedrala Pădurenilor, din Ghelari – toate, de o frumuseţe aparte.
”Ţinutul Pădurenilor vă aşteaptă să îi descoperiţi poveştile, să îi cunoaşteţi oamenii, să îi fotografiaţi locurile minunate şi să gustaţi din merindele sale tradiţionale. În 26 octombrie, într-o zi de sărbătoare pentru comunitatea creştină, de Sf.Dumitru, vă dăm întâlnire în inima Ţinutului Pădurenilor, la Ghelari. Vă aşteptăm de la ora 15:30, la Clubul Munerului, împreună cu meşteri populari, producători locali, artişti şi autorităţi, la primul târg de promovare turistică şi economică a microregiunii Ţinutul Pădurenilor – Ţara Haţegului!”, spune Sergiu Țenț, unul dintre promotorii acestui proiect.
Astfel, în cadrul acestui program, vor avea loc în perioada 25-26 octombrie 2017, o serie de evenimente care marchează închiderea proiectului „Conexiuni culturale pentru dezvoltarea sustenabilă a Microregiunii Ţinutul Pădurenilor – Ţara Haţegului”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Evenimentele se vor desfășura conform următorului program:
– 25.10.2017, ora 13:00, Seminarul intitulat Parteneriatul local – suport al dezvoltării turismului rural, la Centrul de Dezvoltare Durabilă „Ţara Haţegului-Retezat” din comuna General Berthelot, judeţul Hunedoara.
– 26.10.2017, Târg de promovare turistică și economică a Microregiunii Ținutul Pădurenilor – Țara Hațegului (producători și meșteri locali, unități de cazare, centre locale de informare și promovare turistică, organizatori de programe turistice și evenimente culturale etc.), Sala de evenimente a Clubului Vechi, comuna Ghelari, județul Hunedoara. Programul artistic, care se va desfășura pe tot parcursul târgului, va fi coordonat de Toma Bogdan și vor participa cântăreți de muzică populară, ansambluri artistice din microregiunea vizată de proiect: Mariana Suciu, Carmen Muntean, Fanfara din Ghelari, Adrian și Cristina Drăgulesc, Ansamblul Ciulpăz, Ansamblul Sălășana , Ansamblul de copii din Ghelari și mulți alții.
– 26.10.2017, 11:00 – 16:30, Conferința dedicată identificării soluțiilor și bunelor practici cu privire la dezvoltarea zonelor rurale prin valorizarea patrimoniului cultural si natural, în comuna Ghelari, la Clubul Minerul, județul Hunedoara, orele 11:00 – 16:30.