Deja de ani buni, municipiul Vulcan este recunoscut ca fiind orașul în care ceremoniile miltare și civile prilejuite de diverse momente cu semnificație majoră în istoria poporului român sunt organizate constant, cu o rigurozitate am putea spune… militară. Nu e de mirare, dacă avem în vedere fie și simplul fapt că primarul municipiului Vulcan, cpt.(r) Gheorghe Ile este el însuși cadru militar rezervist, membru al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului și chiar președinte al Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”.
De altfel, împreună cu cele două asociații mai sus menționate, Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan au organizat și în acest an o serie de ceremonii dedicate anivesrării Zilei Armatei Române. Acestea au început, în jurul prânzului, la Monumentul Ostașului Necunoscut, ridicat în Parcul Școlii Gimnaziale ”Teodora Lucaciu” din Vulcan, în memoria ostașilor care și-au dat viața pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial, în Pasul Vâlcan, acum mai bine de 100 de ani. Aici, reprezentanții comunității locale din Vulcan, împreună cu ofițerii rezerviști ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere au prezentat onorul și au depus o coroană de flori în memoria soldaților români căzuți pe câmpurile de bătălie. Spre încântarea cetățenilor, militarii rezerviști și reprezentanții autorităților locale au parcurs pe jos, în defilare, drumul de la sediul Primărei municipiului Vulcan până la monmentul din Centrul vechi al localității, purtând cu ei drapelul de luptă al vânătorilor de munte din Valea Jiului.
Ceremoniile dedicate Zilei Armatei Române au continuat, cu o ceremonie similară, desfășurată la peste 1600 de metri altitudine, în Pasul Vulcan, chiar pe locul fostului front al luptelor din Marele Război din 1916-1918, acolo unde tot prin truda administrației vulcănene, căreia i-au subscris și alți patrioți, a fost ridicat Memorialul Eroilor Români căzuți în luptele de la Pasul Vâlcan în Marele Război al Reîntregirii Neamului Românesc.
În fine, în aceeași formație, participanții la sărbătoarea Zilei Armatei Române din Valea Jiului au încheiat seia ceremoniilor de astăzi printr-un eveniment emoționant, alături de ofițerii rezerviști din județul Gorj, pe locul unui alt front al luptelor din Primul Război Mondial, în Defleul Jiului, la monumentul ridicat în memoria fostului comandant al oștirii române din Oltenia, care a fost generalul Ion Dragalina, monument aflat în apropierea Mănăstirii Lainici, chiar pe locul în care a fost rănit în luptă bravul general, care avea să-și piardă viața, în urma acestei răni, câteva săptămâni mai tîrziu.
”Armata Română a fost, este și va fi un simbol al luptei pentru dreptate, pentru integritate și pentru neatârnarea Neamului Românesc. Avem datoria de a o cinsti nu doar astăzi, de Ziua Armatei, ci de fiecare dată când vrem să ne amintim de momentele importante ale istoriei, de luptele pe care înaintașii noștri le-au purtat cu arma în mână pentru ca noi să putem fi astăzi o națiune liberă și independentă. Le datorăm veșnic respect Eroilor, militari sau civili, și ne rugăm ca Dumnezeu să-i odihnească pentru jerfa lor și pentru credința cu care au luptat pentru țară și pentru popor”, a declarat cpt.(r) Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.