Geoparcul din Țara Hațegului, sursă de inspirație pentru expoziția ”Periplu ancestral”

O nouă expoziție de artă vizuală continuă seria evenimentelor culturale datorate  colaborării dintre Universitatea din București, administrator al statutului de Geoparc Internațional UNESCO pentru Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, și Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (UNARTE), în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Expoziția intitulată”Periplu ancestral”este deschisă până pe data de 19 noiembrie 2017 la sala de conferințe a Muzeului Nicolae Minovici, (Str. Doctor Nicolae Minovici nr. 1) din București.

Lucrările expuse au ca sursă de inspirație Geoparcul și povestea Pământului spusă prin intermediul rocilor și al fosilelor. Studenții anului II licenţă de la Departamentul Design Textil şi Arte Textile din cadrul UNARTE și-au pus în valoare imaginația și talentul pentru a oferi publicului o călătorie în timp geologic prin intermediul unei expoziții aparte. Studentele Ionela Apetrii, Carmen Copoceanu, Gabriela Clim, Maria Alexandra Frîncu, Laura Greaca, Livia Greaca, Alexandra Lăcătuşu, Simina Mirea, coordonate de conf.dr. Daniela Frumușeanu, au redat propria lor viziune asupra acestei călătorii în timp prin intermediul studiilor de desen și culoare, alcompoziţiilor decorative realizate pe suport din hârtie sau material textil, utilizând tehnici tradiţionale şi neconvenţionale. Și tot în cadrul expoziției, publicul poate admira fotografiile Andreei Zahn, absolventă a Departamentului Arte Textile Ambientale (UNARTE), inspirate de rocile și culorile Geoparcului Luberon din Franța.

O prezență inedintă pe simezele Capitalei o reprezintă lucrările Petrei Lînaru, în vârstă de 16 ani. Petra este elevă la Colegiul Național ”I.C.Brătianu” Hațeg și ambasador cultural al Geoparcului. Lucrările ei au ca sursă de inspirație tot Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, iar la vernisajul expoziției a fost însoțită de colegii ei, ambasadori pentru Geoparc,și de reprezentanți ai echipei Geoparcului, dornici să vorbească publicului despre valorile naturale, culturale și umane ale unui teritoriu devenit primul Geoparc UNESCO din România.

Vernisajul a fost completat de un recital de muzică folk susţinut de artiştii Dana Florian (România) şi Julian Camine(Franţa).De altfel, nu este pentru prima dată când Dana Florian și Julian Caminecântă împreună. În vara anului 2016, ei au susținut un recital folk în Geoparcul UNESCO Luberon din Franța, în cadrul proiectului cultural Culori şi Pietre / Couleurs et Pierres. Acest proiect a deschis seria de colaborări ale Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului cu geoparcurile internaționale UNESCO. Pe lângă concertul de muzică folk, publicul francez a avut atunci ocazia de a lua contact cu arta românească inspirată de unicitatea Geoparcului prin lucrările de artă textilă aleconf.dr.Daniela Frumușeanu, fotografiile Andreei Zahn și picturile tinerelor ambasadoare culturale ale Geoparcului, Petra Lînaru și Roberta Gașpar.

”Periplu ancestral” continuă firesc seria evenimentelor culturale rezultate în urma parteneriatului dintre Universitatea din București, administrator al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO și UNARTE, inițiată în 2014. Expoziţiile ”Caligrafia timpului”, ”Amprente de suflet”,”Meșteșugul vopsirii lânii în Ţara Haţegului”, ”Fragilitate”, ”Corali”, ”Pietre şi culori” şi ”Pietre de temelie” au arătat publicului că poveștile Geoparcului și ale Pământului sunt pline de farmec și pot fi exprimate în forme diferite tuturor celor care sunt dispuși să le cunoască.

Această expoziție este realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Asociaţia Geomedia, Asociația Chapelle Saint Ferréol șiGeoparcul UNESCO Luberon (Franța), Uniunea Artiştilor Plastici din România și Asociaţia D’arte Da Vinci, având ca parteneri media ”MODERNISM – tabloid de artă şi stil”, și ”Health&Beauty”. Curatorii și organizatorii expoziției sunt conf. dr. Daniela Frumușeanu (UNARTE) și lect. dr. Alexandru Andrășanu de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO.

Sursa foto: Daniela Frumușeanu (UNARTE).

[slideshow_deploy id=’20328′]