Luni, 6 noiembrie 2017, s-a desfăşurat la Bucureşti Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România. În prezenţa primarilor municipiilor membre ale AMR, Preşedintele Asociaţiei şi Primar al Sectorului 3 al Capitalei, Robert Sorin Negoiţă a prezentat un scurt bilanţ al activităţii AMR referitor la implicarea in dezbaterile legislative din acest an.
Astfel, Asociaţia Municipiilor din România a înaintat Guvernului şi Parlamentului o serie de solicitări prin care a semnalat problemele cu care se confruntă administraţia publică locală şi a făcut propuneri concrete pentru rezolvarea acestora. Principalele teme de lucru vizate au fost: Legea administraţiei publice locale, taxele datorate Fondului pentru Mediu, autorizarea lucrărilor de construcţii , amenajarea teritoriului şi urbanism, Legea sportului, dar şi modificarea şi completarea Legii nr 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. „O mare realizare o constituie Legea salarizării, în dezbaterea căreia AMR a fost permanent prezentă şi a propus soluţii. Fără această lege, activitatea noastră, a autorităţilor locale ar fi fost puternic afectată. Nu avem cum să cerem performanţă şi să atragem specialişti dacă nu avem cum să îi motivăm salarial. Iar legea ne permite acum să cooptam oameni bine pregătiţi care altfel ar fi ales mediul privat, în defavoarea administraţiei locale” a punctat Preşedintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiţă.
La eveniment, au participat și reprezentanții municipiilor din județul Hunedoara. Valea Jiuluia fost, la rîndul ei, reprezentată de Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Petroșani, Lucian Resmeriță – primarul municipiului Lupeni și Cristian Merișanu – viceprimarul municipiului Vulcan.
“Acum avem o altă misiune importantă, şi anume să atragem atenţia Guvernului asupra faptului că noile măsuri fiscale ar putea să afecteze grav bugetele administraţiilor locale, implicit investiţiile pe care cu toţii ni le dorim în municipiile noastre. Scăderea procentului de impozitare, de la 16% la 10% va conduce, per total, la scăderea veniturilor administraţiilor locale cu peste 20 de procente ” a declarat, în cadrul plenului AMR, Preşedintele Executiv al acestui for, Ilie Bolojan – primarul municipiului Oradea.
Primarul General al Municipiului Bucureşti, doamna Gabriela Firea a apreciat, la rândul său, că, în calitate de primari, indiferent de coloratura politică, responsabilităţile și problemele edililor sunt comune. ”AMR-ul a reuşit, de fiecare dată, prin dialog şi implicare, să îşi impună punctul de vedere, în favoarea cetăţenilor şi a administraţiei locale. Trebuie şi acum să conlucrăm şi să atragem atenţia asupra acestei probleme ca să nu riscăm ca nişte intenţii bune să ne facă totuşi rău” a punctat Gabriela Firea. Domnia Sa a abordat şi tema Achiziţiilor Publice şi a detaliat piedicile pe care autorităţile locale le întâmpină în acest domeniu.
“Ne uităm la vecinii ungari, ne uităm la Polonia. Peste tot, licitaţiile pentru achiziţiile publice au finalitate în 60 de zile. La noi niciodată. Ce făceam în 3 luni, acum nu facem nici în 3 ani, fiindcă tot apar aceste blocaje, cum spunea şi doamna Primar General.” a adăugat Prim-vicepreşedintele AMR, Gheorghe Falcă – primarul municipiului Arad. Acesta a supus atenţiei şi necesitatea reglajelor ce sunt necesare pentru legislaţia legată de urbanism şi amenajarea teritoriului, dat fiind că tot mai mulţi investitori îşi manifestă intenţia de a-şi muta afacerile în România, odată cu Brexit-ul, dar sunt descutajaţi de procedurile anevoioase.
“Noi stăm în blocaj cu pachete importante pe care am lansat procedură de achiziţii: deszăpezire, salubritate, reparaţii şi întreţinere. Avem şi noi un val de investitori interesaţi să îşi dezvolte afacerile la noi, dar pentru asta avem nevoie de o infrastructură modernă, avem nevoie de servicii optime de salubritate şi întreţinere. Pe scurt e nevoie de bani, iar dacă noile măsuri fiscale ne reduc fondurile, vom avea o problemă ” a subliniat și Primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor.
“Nu contestăm dreptul Guvernului de a iniţia politici fiscale, dar e nevoie să găsim împreună, noi primarii municipiilor membre ale AMR şi Guvernul soluţii comune, soluţii pozitive, fie de compensare, fie prin amendări legislative, astfel încât bugetele necesare investiţiilor să nu fie afectate” a întărit şi Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
“Mă bucură faptul că am fost invitat aici şi, ştiti foarte bine, aveţi mereu uşa deschisă la Guvern. Vă înţeleg îngrijorarea şi vreau să vă asigur că se va găsi o soluţie de compensare, astfel încât bugetele autorităţilor locale să nu fie afectate. Pachetul Legilor achiziţiilor publice, un alt punct pe care aţi formulat solicitări, va ajunge în cel mai scurt timp în Parlament, ca să reuşim la final să evităm toate aceste blocaje care apar şi care vă încurcă buna desfăşurare a activităţii. Iar pentru Legea parteneriatului public privat, care ştiu că vă este necesară, sper ca miercuri să trecem OUG” a afirmat Prim-Ministrul României, Mihai Tudose, prezent la Adunarea Generală a AMR.
Toate aceste probleme de actualitate legislativă și administrativă au fost punctate și de către reprezentanții municipiilor din Valea Jiului prezenți la Adunarea Generală a ARA. În plus, primarii Văii Jiului au avut astăzi și o rundă de întâlniri cu lideri politici și cu parlamentarii județului Hunedoara, la sediul Parlamentului României. Aici, primarilor de municipii li s-a alăturat și primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu.
În cursul acestei seri, liderii administrațiilor locale din municipiile României participă la Gala de Excelență a municipiilor din România, eveniment care are loc la sala Ateneului Român în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis.