Mihai Tudose: ”Guvernul are în vedere o strategie de dezvoltare echilibrată pentru toate comunitățile locale”

Reprezentanții Guvernului și cei ai Asociației Municipiilor din România au convenit măsuri pentru menținerea bugetelor locale din 2018 cel puțin la nivelul veniturilor din acest an, astfel încât modificările Codului fiscal să nu afecteze fondurile de funcționare și de dezvoltare ale municipiilor.

În cadrul consultărilor care au avut loc astăzi, la Palatul Victoria, Guvernul a propus primarilor creșterea cotei defalcate din impozitul pe venit de care beneficiază municipiile de la 41,75%, cât este acum, la 43%, în contextul în care Guvernul are în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Totodată, vor fi acordate compensații de la bugetul de stat, în situațiile în care, și după această majorare a cotei, bugetele autorităților locale pentru anul viitor vor fi afectate. Scopul asumat de Guvern este menținerea bugetelor locale ale municipiilor, pentru anul viitor, cel puțin la nivelul anului 2017.

”Guvernul are în vedere o strategie de dezvoltare echilibrată pentru toate comunitățile locale. Ca prim-ministru, sunt la fel de preocupat ca bugetele locale, atât ale municipiilor, cât și ale orașelor mici și comunelor, să aibă resursele necesare pentru funcționare și dezvoltare. Am venit în fața dumneavoastră cu cifre bine fundamentate tocmai pentru a discuta cât mai concret cum stau lucrurile și care este viziunea noastră pentru viitor”, a subliniat premierul Mihai Tudose.

Șeful Executivului a stabilit un mecanism de consultare permanentă cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, atât în ceea ce privește aspectele legate de finanțarea și echilibrarea bugetelor locale, cât și a celorlalte aspecte puse în discuție de primari: modificarea legislației în domeniul achizițiilor publice și în ceea ce privește parteneriatul public-privat.

Astfel, premierul a spus că în perioada imediat următoare Guvernul va discuta un act normativ privind parteneriatul public privat, care să ofere soluții de finanțare autorităților locale. De asemenea, prim-ministrul a menționat că Executivul lucrează la un proiect de modificare a legislației achizițiilor publice, care are în vedere scurtarea termenelor de avizare.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierii Paul Stănescu și Marcel Ciolacu, iar din partea Asociației Municipiilor din România, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarul sectorul 3 și președinte al AMR, Robert Negoiță, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, primarul Oradei, Ilie Bolojan, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

[slideshow_deploy id=’13837′]



(Următoarea știre) »