Uniunea Europeană pregătește măsuri pentru combaterea fenomenului știrilor false și dezinformării online

Comisia Europeană a lansat luni o vastă consultare publică privind ”știrile false și dezinformarea online”, adresându-se societății civile, media și protagoniștilor din domeniul informatic, pentru a pregăti măsurile anunțate pentru primăvara lui 2018, relatează AFP.

Executivul european a înființat de asemenea ”un grup de experți de înalt nivel” care va trebui să formuleze pistele pentru ”a lupta împotriva difuzării de știri false”, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Problema informațiilor ce vizează să înșele publicul, precum și rolul rețelelor sociale în difuzarea lor fac obiectul unor dezbateri aprinse, în special în cadrul unor anchete ale autorităților americane referitoare la o posibilă ingerință rusă în campania prezidențială din 2016, care a dus victoria lui Donald Trump.

”Trebuie să le dăm concetățenilor noștri mijloacele de a identifica știrile false, de a putea crede în ceea ce ei citesc online și de a gestiona informațiile pe care le primesc”,a pledat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Potrivit Comisiei, difuzarea unor astfel de materiale reprezintă ”o problemă din ce în ce mai acută pentru funcționarea democrațiilor noastre, deoarece ea deformează percepția noastră despre realitate”.

Consultarea publică lansată luni, deschisă până la jumătatea lunii februarie pe site-ul Comisiei Europene, se adresează ”cetățenilor, platformelor de social media, organismelor de presă, cercetătorilor și autorităților publice”.

Opiniile strânse, precum și lucrările grupurilor de experți vor trebui să ajute executivul european să identifice ”mijloace eficiente de a găsi informații sigure și verificate, și de a se adapta la provocările puse de era informatică”.

Comisia va ține cont de ele pentru a elabora ”o strategie a UE” împotriva fenomenului ”știrilor false”, care va fi prezentată în primăvara lui 2018.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’17636′]