IGPR a „elaborat” un ghid de cumpărături pentru „Black Friday”
Polițiștii vin cu sfaturi pentru cei care intenționează să pună mâna pe chilipiruri în cadrul „Black Friday”. Pentru a nu fi înșelați, IPGR a lansat un ghid pentru cumpărături on line sigure.
Polițiștii au câteva sfaturi pentru cei care intenționază să facă noapte albă în căutare de chilipiruri, în cadrul perioadei de reduceri derulată sub titulatura „Black Friday”. Astfel, Poliția Română recomandă oamenilor să facă cumpărături de la firme sau magazine cunoscute și verificate. „Introdu adresa site-ului pe care intenționezi să efectuezi plata și nu da click pe link-uri primite pe mail. În unele situații, aceste link-uri te pot direcționa către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianților. Asigură-te că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verifică existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosește un protocol HTTPS sau SSL atunci când navighezi pe internet. Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigură-te că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lacățel care va indica faptul că respectivul site este securizat iar adresa site-ului va începe cu HTTPS”, sunt doar câteva dintre recomandările IGPR.
Totodată un sistem de operare actualizat, un antivirus și firewall-ul activat vă țin la distanță de escroci. ” În cazul plăților online vi se vor solicita de către comercianți numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV și data expirării. Dacă ți se cer și alte informații, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date și parăsește site-ul. (…) Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.
Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianți online din afara Europei pot cere să le trimiți prin fax copii ale cardului și pașaportului, drept garanție. Nu da curs!”, se mai arată în ghidul de cumpărături on-line întocmit de IGPR.
[slideshow_deploy id=’13835′]