16 noimebrie – Ziua Națională fără Tutun

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat. Totodata, acelasi for subliniaza ca 42.000 de oameni sufera complicatii provocate de tigari.

Scopul campaniei este de reducerea prevalenţei fumatului în rândul tinerilor prin promovarea unui stil de viaţă fără tutun şi conştientizarea populaţiei generale cu privire la efectele nocive ale fumatului.

In România consumul de tutun se mentine  încă relativ ridicat, cu o  prevalenţa a fumatului de 28%  in randul celor cu varsta peste 15 ani, aproape de media europeana (26%) .  Prevalenţa fumatului la adolescenţii de 13-15 ani era estimată în 2013 la 12,2% la băieţi şi de 10,1% la fete. Faţă de reperul 1990, prevalenţa fumatului la femei s-a dublat în decursul a 20 ani; în ultimii ani se semnalează o anumită tendinţă de scădere.  Circa 82% dintre fumători începuseră fumatul la vârste sub 20 ani, iar aproximativ 39% la 16 ani. În privinţa intensităţii fumatului curent (zilnic), peste jumătate dintre fumători declarau un consum de cel puţin 20 de ţigarete/zi.

Ținând cont de aceste date, un program de intervenție special conceput pentru adolescenți, care să aibă o putere mare de influență asupra lor și să le modeleze comportamentul în direcția dorită ar trebui sa contina urmatorii pasi:
• informarea adolescenților cu privire la efectele negative ale fumatului asupra sănătății – atât a bolilor grave, care se dezvoltă într-un termen lung de timp, cât și a efectelor sale mai puțin grave, dar vizibile mult mai devreme: gingivite, apariţia cariilor, voce răguşită, îngălbenirea tegumentelor degetelor, a unghiilor;
• dezvoltarea abilității de a spune “ NU” influenței negative a anturajului, acceptarea propriei individualități;

  • incurajarea comunicării cu părinții, profesorii sau cu a oricărui adult competent despre problemele care îi frământă;
    • atenționarea părinților și a cadrelor didactice cu privire la rolul lor în formarea adolescenților;
    • schimbarea convingerilor eronate ale adolescenților despre tutun: “fumatul te face atractiv”, “ fumatul te face independent și mai matur”, etc;
    • dezvoltarea unor comportamente alternative fumatului.

Printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat se numără:

  • crește speranța de viață
  • scade riscul producerii unui infarct miocardic
  • scade riscul formării unei tumori cancerigene
  • un mod de viață mult mai sănătos
  • mai mulți bani în buzunar

În județul Hunedoara, Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate al DSP Hunedoara, în colaborare cu Primaria mun. Hunedoara –SPLAS , Directia de Asistenta Sociala- Strategia Guvernului Roman de Incluziune a Cetatenilor Romani apartinand Minoritatilor Romilor si Centrul de Prevenire,Evaluare si Consiliere Antidrog Hunedoara,  vor celebra Campania “ ZIUA  NATIONALĂ FĂRĂ TUTUN “ în data de 16.11.2017, la  ora 11ºº in Amfiteatrul din incinta Spitalului Municipal “Dr. Alexandru Simionescu”

Hunedoara. Cu aceasta ocazie se vor celebra și campaniile: “Vaccinarea ROR”, ”Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului”, „Ziua Europeana de Informare despre Antibiotice „ ”Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Impotriva  Femeilor „ „ Gripa – Nu se trateaza cu Antibiotice” și  „Ziua Mondiala de Lupta Impotriva HIV/SIDA”

[slideshow_deploy id=’19661′]