Petre Daea: ”Programele din zona montană sunt prioritare și necesare pentru viața satului românesc”

Programele din zona montană sunt prioritare și necesare pentru viața satului românesc și din acest motiv alocăm un miliard de euro pentru dezvoltarea și menținerea oamenilor în aceste zone, a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la o dezbatere privind satul românesc desfășurată la Academia Română.

„După 27 de ani, lucrurile nu sunt cum trebuie în zona montană. Sunt locuri unde te întristează privirea și este obligată să renunțe la peisajul zilnic. Trebuie să închizi ochii să te gândești dacă este real ca în anumite zone ale țării să existe o situație ca aceasta. (…) Sunt în fiecare zi în țară, peste tot, și văd lucruri excepționale cu atâta dorință de face și de a realiza, cum n-am mai putut-o găsi de-a lungul vieții. Este, dacă vreți, motorul care îmi dă viteză de a lucra, non-stop aproape, în vederea împlinirii aspirațiilor pe care le au oamenii de la sate. Din nefericire, nu putem face peste tot, dar un început trebuie să apară. Motiv pentru care am introdus în programul nostru un miliard de euro pentru zona montană, pentru a putea face ceea ce putem să facem obiectiv, în așa fel încât să menținem oamenii acolo, să mobilăm muntele, să atragem speranța tinerilor pentru aceste zone excepționale pe care România le are din belșug, comparând cu alte state. Mă gândesc numai la 4,8 milioane hectare de pajiști, cât Elveția, Olanda și Belgia la un loc”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea, în stilul său inconfuntabil.

Acesta a precizat că oamenii muntelui sunt „extrem de mult legați” de această zonă și „refuză categoric din privire” să plece din acele locuri, chiar dacă li se promite îmbunătățirea vieții în altă parte. „Zona montană pentru noi este o zonă prioritară, în programul de guvernare, în activitatea mea de ministru și în preocupările noastre de zi cu zi. Programele din zona montană sunt prioritare, necesare și extrem grele pentru viața satului românesc, la aceste altitudini. Oamenii sunt extrem de mult legați de aceste zone. Aproape nu poți să îl dezlipești chiar dacă i-ai acorda o altă șansă în altă parte, spunându-i că viața lui se va îmbunătăți, dacă va părăsi zona respectivă. Refuză categoric din privire, ceea ce înseamnă că noi trebuie să ne ducem cu ceea ce trebuie către el și nu pe el să-l forțăm să se disloce din acele zone”, a adăugat ministrul Daea.

Șeful MADR a menționat că la Ministerul Agriculturii există harta aceasta a muntelui, „pentru a intra în retina fiecăruia”, în vederea valorificării acestei „resurse formidabile” din zona montană. „Am pus în Ministerul Agriculturii harta aceasta pentru a intra în retina fiecăruia. Cine suntem, ce suntem și ce trebuie să facem ca să putem injecta sume, proiecte, idei, preocupări zilnice, pentru a valorifica această resursa formidabilă, pentru a se putea folosi de această resursă formidabilă, în special două specii, specia ovină și taurina de carne. Evident că o parte dintre dumneavoastră puteți vedea greșelile mele și poticnelile mele în exprimare, poate și greșelile de parcurs, dar ele au o singură țintă: de ajunge în vârful muntelui cu sprijinul necesar pentru a putea valorifica aceste resurse formidabile”, a menționat Daea.

Potrivit MADR, zona montană va beneficia de un sprijin financiar anual de 100 de milioane de euro, începând din 2018, în baza unui program dedicat, care se va derula pe o perioadă de 10 ani și pentru care se vor aloca de la bugetul național un miliard de euro.

În România, zona muntelui reprezintă 29% din suprafața țării.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’13835′]



« (Știre anterioară)