Onor la drapel și respect pentru cetățeni, de Ziua Națională, la Vulcan / GALERIE FOTO
Nu e loc de nici o îndoială că directorul Apa Serv, Costel Avram spune drept atunci când afirmă că ”grație primarului Gheorghe Ile, ceremoniile publice de la Vulcan ne fac să trăim emoția festivităților de 1 Decembrie la fel ca în marile orașe ale României !”
La fel s-a întâmplat și în acest an, anul care precede Centenarul Marii Uniri (eveniment pentru care autoritățile locale de la Vulcan au început deja pregătirile), la sărbătoarea Zilei Naționale a României de la Vulcan.
Festivitatea a început cu o defilare aplaudată la scenă deschisă de vulcănenii aflați la orele amiezii pe Bulevardul Mihai Viteazu, defilare avându-l în frunte pe primarul Gheorghe Ile, dar la care au mai luat parte: fanfara municipiului Vulcan, ofițerii și subofițerii Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului, membri ai Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria” din județul Hunedoara, un pluton de elevi ai Liceului Militar din Alba Iulia (în ținută militară de gală), un pluton al Poliției Locale (purtând steagurile Regimentelor de luptă care au participat la Marele Război al Reîntregirii în bătăliile de la Pasul Vîlcan) și un pluton al Subfilialei locale de Cruce Roșie.
Ceremoniile dedicate Zilei Naționale a României la Vulcan au avut loc pe platoul din Parcul Eroilor de la Școala ”Theodora Lucaciu”, acolo unde sute de oameni au venit să se bucure împreună, în comunitate, de cea mai importantă sărbătoare a românilor. Despre această sărbătoare și despre momentul istoric de la 1 Decembrie 1918 au vorbit, în discursurile rostite în fața oamenilor, profesorul de istorie Daniela Kos, viceprimarul Cristan Merișanu și primarul Gheorghe Ile. Și tot despre această mare sărbătoare au vorbit, în spirit creștinesc, preoții parohiilor ortodoxe și catolice din municipiul Vulcan, în slujba lor de binecuvântare.
”Românii au trebuit să plătească un preț foarte mare pentru înfăpturirea acestui deziderat al Unirii de la 1918 și nu putem uita că drumul spre Marea Unire a pornit, în 1916, de aici, de pe crestele Vîlcanului, unde s-au dat primele bătălii pentru eliberarea Transilvaniei. Dealurile și munții noștri păstrează vie jertfa ostașilor români iar noi, cei care ne bucurăm astăzi de o viață liberă într-o Românie mare, puternică și independentă, avem datoria să rememorăm acest lucru de fiecare dată când avem ocazia. Suntem la doar un an distanță de împlinirea Centenarului Marii Uniri și la fel ca toți românii dorim să întâmpinăm această zi de maximă importanță pestru istoria noastră modernă. De aceea, titlul generic al tuturor acțiunilor pe care le organizăm să fie ”De la Război la Marea Unire”. A fost nevoie de multe sacrificii umane pentru ca noi să putem fi prezenți astăzi, aici, în fața statuii Ostașului Necunoscut și să ne bucurm împreună de sărbătoarea noastră națională. Nu uitați niciodată să fiți români, nu uitați să vă iubiți patria, mereu și oriunde v-ați afla ! La mulți ani, Vulcan ! La mulți ani, România !”, a spus primarul Gheorghe Ile, în discursul său rostit la ceremonia de astăzi.
Pentru că Ziua Națională este o sărbătoare a tuturor românilor, și la Vulcan autoritățile locale au vrut să împartă bucuria acestui eveniment cu cetățenii. În acest context s-a înscris și invitația lansată, cu o săptămână în urmă, de primarul Gheorghe Ile vulcănenilor, pe care i-a invitat să trimită la Primărie o fotografie despre cum văd ei Ziua Națională a României și mândria de a fi român. Câțiva zeci de oameni au răspuns acestui demers, iar pentru 3 dintre ei, astăzi a fost momentul premierii. ”Le mulțumesc tuturor celor ce au contribuit la micul exercițiu de exprimare publică a sentimentului patriotic și care au fost prezenți la festivitatea din Parcul Teodora Lucaciu pentru înmânarea premiilor”, a spus primarul Gheorghe Ile. Potrivit analizei efectuate de membii Comisiei de Cultură a Consliului local, câștigătorii acestui concurs au fost: 1. CLASA PREGĂTITOARE A ȘC. GIMNAZIALĂ NR.4, 2. NOTARU SORINA GEORGIANA , 3. CLASELE A VII-A A ȘI B SC. NR. 6.
Ceremoniile dedicate aniversării Zilei Naționale a României s-au încheiat la Vulcan cu un scurt recital al tinerilor talentați de la școlile de pe raza orașului și cu o agapă frățească la care toți cei prezenți au fost invitați să guste din bucatele tradiționale pregătite după rețete locale și să ciocnească împreună un pahar de vin fiert.
[slideshow_deploy id=’30661′]