Mâinile migăloase, pasiunea și imaginația celor 36 de copii speciali din grupele de CES ale claselor a IX-a, a X-a și a XI-a de la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” au produs câteva sute de ornamente unice din ipsos, carton, plastic ori produse textile și zeci de lucrări de metaloplastie care au constituit tot atâtea cadouri speciale pentru părinți și profesori, dar și pentru cei care au răspuns invitației lansate de profesorii coordonatori ai acestora și care au participat, astăzi, la vernisajul expoziției de Crăciun intitulată ”Atelierele Leonida”.
Expoziția a fost vernisată chiar pe holurile Atelierelor școlare de la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida”, unde au fost expuse minunatele lucrări realizate de acești copii talentați cu veleități de artiști. Extrem de apreciate s-au dovedit – pe bună dreptate ! – tablourile de metaloplastie având ca subiect scenele de iarnă, globurile și figurinele de oameni de zăpadă, brăduți și Moș Crăciuni din ipsos, precum și trăistuțele momârlănești pentru colindători. Oaspeții s-au întrecut cu laudele – de asemeena, pe bună dreptate ! – la adresa reușitei acestor copii. De aprecieri binemeritate s-au bucurat și profesorii coordonatori ai acestui proiect educațional menit să pună în valoare talentul, dar și pregătirea tehnologică a elevilor din clasele CES de la liceul industrial din Petroșani. În rândul acestor dascăli dedicați se numără prof. Luminița Vințan, prof. Corina Codrea, prof. Mirela Popa, prof. Claudia Bîtcă și bibliotecar Alina Crețu, pe care i-am regăsit și la evenimentul de astăzi alături de elevii lor.
”Este o expoziție foarte prețioasă pentru noi, pentru că elevii noștri au pus foarte mult suflet în lucrările realizate. Noi încercăm să le cultivăm dragostea pentru frumos iar tot ceea ce vedeți în această expoziție este făcut cu mâna lor. În plus, nici nu vă închipuiți câtă satisfacție au copiii atunci când realizează asemenea lucruri frumoase și, pentru noi, prețioase, tocmai pentru că în ele se regăsește nu doar pasiunea sau îndemânarea lor, ci și o bucată din sufletul lor. Iar noi nu putem decât să ne bucurăm, la rândul nostru, de bucuria lor”, spune prof. Luminița Vințan.
La rândul ei, prof. Mirela Popa, apreciază că ”un produs realizat de un copil cu dizabilități îmi produce tot atâta satisfacție ca aceea pe care mi-o poate da bucuria succesului unui elev olimpic”.
Pentru prof. Corina Codrea, activitățile de la clasă cu acești copii și, mai ales, receptivitatea și dorința acestora de a învăța cum se crează aceste frumoase ”bijuterii handmade” sunt ”satisfacția deplină pe care o poate avea un profesor de învățământ tehnic și profesional de la elevii săi”.
Dacă mai adăugăm la tot ceea ce v-am spus până acum faptul că, așa cum avea să ne mărturisească Alina Crețu, bibliotecarul Colegiului Tehnic ”Dimitrie Leonida”, ”Biblioteca este pentru acești copii deosebiți locul favorit în care vor să-și petreacă timpul de la școală, răsfoind filele unei cărți la o cană de ceai și o poveste cu profesorii” veți avea imaginea completă a modului în care, pentru copiii speciali de la acest liceu, școala este un loc la fel de important ca acasă, iar dascălii la fel de importanți precum părinții.
Dacă vreți să-i cunoașteți, dacă vreți să-i susțineți ori dacă, pur și simplu, vreți să vă bucurați de produsele muncii lor pasionate sau de un cadou de Crăciun unic, încă mai puteți vizita ”Atelierele Leonida”. Așa cum au făcut astăzi și voluntarii Crucii Roșii de la Petroșani, care au venit să le aducă daruri de Crăciun copiilor speciali de la această școală, așa cum fac deja de câțiva ani buni. ”Noi am venit cu cadouri pentru acesti copii deosebiți, așa cum facem în fiecare an. Evident, ne-am bucurat să vedem lucrările din această frumoasă expoziție de Crăciun care sunt absolut deosebite. Se vede că au făcut niște obiecte extraordinare, din tot sufletul, din care ne-au dăruit, cu drag, și nouă câteva cadouri superbe, pentru care le mulțumim”, a spus Cristina Sîrbu, președintele Organizatiei Crucea Roșie din municipiul Petroșani.