Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” a adus iubitorilor de lectură o nouă carte semnată Mihai Petre
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat, la mijlocul lunii decembrie 2017, un eveniment cultural deosebit: lansarea volumului intitulat „Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara”, al cărui autor este scriitorul și cunoscutul dascăl de limba și literatura română Mihai Petre.
”De-a lungul îndelungatei sale cariere didactice, profesorul Mihai Petre a elaborat numeroase studii și articole de limba și literatura română, de lingvistică generală și aplicată pe care le-a publicat în prestigioase reviste de profil. De asemenea, a scris cărți de specialitate destinate celor care se pregătesc pentru admiterea la liceu și facultate, precum și importante exegeze de toponimie urbană românească, urbanonimie și toponimie urbană hunedoreană, caracterizate prin înalta ținută științifică și o minuțioasă documentare”, a spus, în prezentarea sa, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.
Profesorul Mihai Petre se bucură de o notorietate deosebită în rândul generațiilor pe care le-a format de la catedră și cărora le-a insuflat gustul pentru lectură și le-a educat discernământul de a aprecia cum se cuvine o operă literară.
Mihai Petre este și autorul unui interesant volum de interviuri cu dascăli hunedoreni de ieri și de azi, Interviuri hunedorene, volum lansat în anul 2015, precum și al volumului Cretă color, inspirat din viața și atmosfera școlii românești pe care o cunoaște foarte bine.
Volumul intitulat „Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara” pune în valoare calitățile literare de necontestat ale profesorului Mihai Petre. De la bun început se remarcă structura, construcția volumului: o primă parte cuprinde dialoguri purtate pe terasa cafenelei hunedorene ce dă și titlul cărții, iar partea a doua este un savuros mozaic de scene și personaje din Oltenia, limbajul specific zonei fiind surprins cu o artă a observației ce duce imediat cu gândul la Marin Sorescu și al său ciclu La lilieci.
”Excelent observator al vieții Hunedoarei în care a trăit și a crescut generații de elevi, Mihai Petre face o minuțioasă și de multe ori dureroasă analiză a destinului acestui oraș, a Combinatului Siderurgic, care a fost inima Hunedoarei, a oamenilor care au lucrat acolo sau care l-au condus, se preocupă de soarta tineretului, face incursiuni în tradițiile pădurenilor, abordează zeci de subiecte care au marcat destinele noastre în ultimii 30 de ani, de la rolul Parlamentului la adaptarea la economia de piață. Toate acestea și multe altele sunt abordate într-un agreabil stil colocvial între interlocutorii ce urmăresc „panorama hunedoreană” de pe terasa care devine, oarecum, personajul principal al cărții. Lectura acestei cărți este o adevărată încântare, atât dialogurile din prima parte, cât și excepționalele „momente” oltenești ne oferă autentice bucurii estetice. De aceea, ne bucurăm că literatura hunedoreană s-a îmbogățit cu o nouă carte, că rafturile bibliotecii noastre vor găzdui acest nou volum al domnului Mihai Petre”, a mai arătat, în cadrul evenimentului, Ioan Sebastian Bara.
Numerosul public prezent la lansare a avut bucuria unui dialog agreabil, deschis și amplu, cu autorul cărții care, în final, a oferit autografe pe recentul său volum.
[slideshow_deploy id=’36591′]