Onoare, demnitate și respect – Poliția Română

Știm că în aceste zile meseria de polițist nu mai pare atât de frumoasă însă putem spune, cu tot respectul dumneavoastră, că această meserie veghează în permanență la liniștea și siguranța societății din care facem cu toții parte.

Presiunile la care sunt supuși polițiștii în aceste zile sunt tratate cu seriozitate și demnitate de către instituția Poliției Române, încercând în permanență să câștige aprecierea cetățenilor, demonstrând, în fiecare zi, profesionalism și devotament în realizarea misiunilor încredințate.

Noi, cetățenii, am ajuns să credem că libertatea de exprimare ne dă dreptul să fim ”specialiști în toate” dar, mai cu seamă, suntem ”specialiști” în denigrare. Denigrarea vecinului, a colegului sau prietenului, a instituțiilor publice și a celor care le conduc, folosind un limbaj care nu este caracteristic demnității noastre ca persoană.

Desigur, să nu generalizăm, în această ”pădure” a comunității există ”uscături”. La rândul lor, polițiștii fac parte din comunitate, polițistul este un partener al cetățeanului, nu doar cel care sancționează, ci, în special, el vine în ajutor, în sprijinul semenilor lui.

De-a lungul timpului, Poliția Română, instituție fundamentală a statului de drept, a urmat o serie de reforme, propriul proces de modernizare. Astăzi, putem afirma că este o poliție profesionistă, un factor de stabilitate și siguranță în fiecare zonă.

Realitățile secolului în care trăim impun polițistului de astăzi o perfecționare continuă și o adaptare a acțiunilor sale la noile provocări reprezentate de o infracționalitatea din ce în ce mai diversificată.

Un bun polițist este acela care se află mereu la datorie, veghează la liniștea și siguranța cetățeanului, și, totodată, se bucură de respectul comunității, respect pe care eu, cetățeanul, îl acord în continuare și mă disociez de orice fel de acțiuni de denigrare a acestei instituții.

”Ai auzit tot felul de lucruri îngrozitoare despre noi: un polițist pedofil prins cu greutate de colegii lui. Nu avem noi cum să-ți facem dovada, acum, că lucrurile nu sunt chiar așa, dar îți promitem că, și în acest caz, cei responsabili nu vor scăpa.

Indiferent de ceea ce se spune despre noi în această perioadă, trebuie să știi că, din echipa Poliției Române fac parte oameni pentru care nu contează decât aflarea adevărului, care nu au liniște până nu dovedesc că, cei care au încălcat legea, sunt acolo unde le este locul, în spatele gratiilor.

Poate că nu suntem perfecți, poate că avem multe defecte, dar cu siguranță suntem profesioniști, iar rezultatele obținute vorbesc de la sine”

De aceea, înainte de a lua o hotărâre, gândește–te și pune în balanță dacă munca de ani de zile a unor oameni excepționali poate fi ștearsă cu buretele.

Numai în ultimele 24 de ore, polițiștii au intervenit la aproape 2.600 de evenimente, au aplicat peste 8.800 de sancțiuni contravenționale și au constatat peste 800 de infracțiuni.

Peste 11.000 de polițiști au acționat, la nivel național, pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii și siguranței publice, constatându-se 831 de infracțiuni, iar 163 de persoane au fost surprinse în flagrant delict.

De asemenea, tot în ultimele 24 de ore, au fost depistate 21 persoane urmărite național sau internațional, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse 79 de măsuri preventive.

Siguranța rutieră și salvarea de vieți sunt, de asemenea, priorități ale Poliției Române.

Astfel, polițiștii rutieri au desfășurat activități pentru prevenirea accidentelor de circulație, fiind constatate 117 infracțiuni la regimul rutier. Au fost reținute 463 permise de conducere și au fost retrase 166 de certificate de înmatriculare.

POST SCRIPTUM

”Fiți răbdători și demni, așa veți ieși mai puternici! Faceți-vă în continuare datoria, aplicați legea și impuneți-vă respectul față de cei care o încalcă, iar celor care au nevoie de ajutor, oferiți-l! Fiindcă asta vă definește caracterul și vă impune autoritatea”, semnat – un cetățean.

[slideshow_deploy id=’20328′]