Vineri, 19 ianuarie, începând cu ora 17:00, la Casa de cultură ”Ladislau Schmidt” din Petrila are loc o dezbatere publică pe tema – ”Mina Petrila”.
Mina Petrila a fost închisă, însă rămâne în actualitate. Cel puțin clădirile care au constituit, odată, mina Petrila. Acțiunea este deschisă tuturor celor interesați de subiect.
”Clădirile Minei Petrila au fost clasate ca monumente istorice în 2015. Până acum, singurul demers legat de punerea lor în valoare a fost cel al hoților de fier vechi și cupru. Orașul Petrila are norocul să fi atras interesul unor arhitecți, artiști și activiști de talie internațională, și mai are norocul să existe ”Planeta Petrila”, filmul și brand-ul. Cu alte cuvinte, avem o fostă mină și o căruță de noroc. Cum le gestionăm?”, spun inițiatorii evenimentului.
La discuții vor participa reprezentanții administrației publice locale, specialiști culturali și în patrimoniul construit din București, Paris, Cluj Napoca și Timișoara, dar și observatori – experți în atragere de finanțări externe.
Masă rotundă privind viitorul luminos al Minei Petrila, având pe lista invitaţilor
arh. Ilinca PĂUN CONSTANTINESCU, Bucureşti;
arh. Cristina SUCALĂ, Paris;
arh. Loredana GAIŢĂ, Timişoara;
arh. Mihai-Ionuţ DANCIU, Petroşani;
art. Ion BARBU, Petrila;
art. Suzana DAN, expert cultural EPHEMAIR, Bucureşti
Irina HASNAŞ, Reţeaua Memoriei / IICMER, Bucureşti
Ovidiu Mihăiţă, Preşedinte al Asociaţiei Teatrelor Independente, Timişoara.
Teodora Borghof, expert fonduri europene;
arh. Anca Botezan, Deva;
Vasile Jurca – Primarul oraşului Petrila;
Adriana Dăian, secretar Primăria Petrila;
ing. Ion Temneanu, director Mina Petrila;
ing. Rolland Szedlacsek, Petrila.