Guvernul Dăncilă a fost învestit în Parlament cu 282 de voturi
Noul Guvern al României, condus de premierul Viorica Dăncilă (prima femeie aflată la conducerea unui Guvern din istoria României) a fost învestit astăzi în Parlament, cu 282 de voturi ”pentru” din totalul voturilor exprimate, ceea ce ce reprezintă mai mult de două treimi din numărul total al celor 419 parlamentari care și-au exercitat astăzi dreptul de vot. Voturile obținute de Guvernul Dăncilă sunt mai multe decât cele obținute, cu 7 luni în urmă de Guvernul Mihai Tudose, care a obținut 275 de voturi la investitură.
Împotriva acordării încrederii Guvernului și a Programului de Guvernare propus de Primul Ministru Viorica Dăncilă s-au exprimat 136 de parlamentari, fiind înregistrată și o abținere.
Premierul desemnat Viorica Dăncilă a anunţat, în plenul Parlamentului, că vrea să extindă „dimensiunea europeană” în ceea ce priveşte actul de guvernare, o atenţie deosebită urmând să fie acordată „parteneriatelor strategice ale României”, în special celui cu SUA.
„În ce priveşte politica externă a României, vreau să subliniez că, în baza experienţei mele de europarlamentar, înţeleg foarte bine cât de importantă este cooperarea cu instituţiile europene, iar intenţia mea este de a extinde dimensiunea europeană în ceea ce priveşte actul de guvernare. Voi acorda o atenţie deosebită parteneriatelor strategice ale României şi, în mod special, parteneriatului pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii”, a declarat Dăncilă.
Ea a precizat că îşi doreşte ca România să manifeste „o deschidere totală” în cooperarea internaţională şi în relaţiile diplomatice cu alte state. „Îmi propun ca România să îşi susţină cu demnitate interesele naţionale pe plan extern şi să fim parteneri de încredere în relaţiile politice şi economice pe care le avem cu celelalte state”, a spus Viorica Dăncilă.
Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a afirmat că guvernul pe care-l va conduce va răspunde pentru oportunitatea deciziilor sale „exclusiv în faţa celor aleşi (…), în faţa coaliţiei majoritare”, şi a adăugat că atât timp cât va fi premier, „nicio altă instituţie, niciun alt centru de putere nu va mai putea spune guvernului ce are de făcut”.
„Voi conduce un guvern politic, un guvern care este propus şi susţinut de majoritatea parlamentară. Această ţară trebuie condusă de către cei aleşi, nu de către cei numiţi! Prin urmare, guvernul va răspunde pentru oportunitatea deciziilor sale exclusiv în faţa celor aleşi, adică exclusiv în faţa coaliţiei majoritare. Cât timp voi fi prim-ministru, nicio altă instituţie, niciun alt centru de putere nu va mai putea spune guvernului ce are de făcut”, a declarat Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului.
Premierul desemnat a făcut apel la maturitate din partea clasei politice, reamintind că România se află în Anul Centenar al Marii Uniri, iar anul viitor urmează să preia Preşedinţia Consiliului UE. „Sunt total deschisă la dialog cu toate forţele politice, cu preşedintele României pentru a genera consens pe temele majore ale ţării care ţin de interesul naţional. Vă propun acest dialog, cu o singură condiţie: să fie un dialog civilizat. În Parlamentul European am învăţat că vocea raţiunii se aude mai tare decât tonul ridicat. Vă invit, deci, ca începând cu aceste două momente foarte importante pentru România, Anul Centenar şi Preşedinţia UE, să facem un efort şi să lăsăm deoparte agresivitatea, injuriile, ţipetele, jignirile sau gesturile de spectacol ieftin şi să încercăm să cultivăm un dialog civilizat între noi. Am văzut în Parlamentul European că Puterea şi Opoziţia pot avea un dialog constructiv şi civilizat. Vă invit, colegi din Opoziţie, la un astfel de dialog şi vă invit pe toţi să încercăm să construim consensul în ceea ce priveşte susţinerea şi prezentarea României pe plan extern. 2018 să rămână în memorie ca anul în care am demarat construcţia unor proiecte socio-culturale importante, precum Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional de Artă sau cele trei opere din Cluj, Iaşi şi Craiova”, a mai declarat Dăncilă.
[slideshow_deploy id=’36590′]