Refuzul persoanelor de a se legitima, înjurăturile în trafic și semnele obscene vor fi sancţionate cu amenzi mai mari decât în prezent

Şoferii care obişnuiesc să înjure în trafic sau să facă semne obscene ar putea plăti scump aceste gesturi. Astfel, proiectul prevede şi creşterea amenzilor pentru săvârşirea de gesturi obscene în public, proferarea de injurii, ameninţări cu acte de violenţă, deteriorarea sau mutarea, fără drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistică şi rutieră ori a celor care semnalează existenţa unui pericol pentru viaţa persoanelor, de la sume cuprinse între 400 şi 1.200 de lei.

Potrivit unei propuneri legislative ce tocmai a trecut de votul senatorilor, tulburarea ordinii publice, refuzul persoanelor de a se legitima, lăsarea animalelor periculoase în libertate sau cerşetoria vor fi sancţionate cu amenzi mai mari decât în prezent. Ultimul cuvânt îl va avea însă Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Proiectul, iniţiat de mai mulţi parlamentari PNL, vizează modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Concret, cei care se fac vinovaţi de provocarea ori participarea efectivă la scandal sau cei care tulbură liniştea locatarilor între orele 22.00-08.00 şi 13.00-14.00 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui instrument muzical la intensitate mare în localuri vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între  700 şi 1.800 de lei (faţă de 500 – 1.500 de lei în prezent). Aceleaşi sancţiuni sunt prevăzute pentru cei care organizează jocuri de noroc ilegale sau comercializează ilegal arme cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, arbalete, arcuril pentru tir, pescuit sau vânătoare.

Proiectul mai prevede amenzi de 300 – 800 de lei (faţă de 100 – 500 de lei în prezent) pentru: cerşetorie, alarmarea publicului şi a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol fără motiv întemeiat, refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale sau lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol.

Sursa: adevărul.ro

[slideshow_deploy id=’13835′]