BNR majorează rata dobânzii monetare. Cu cât cresc ratele românilor după decizia lui Mugur Isărescu

BNR a decis să majoreze rata dobânzii monetare la 2,25% pe an de la 2% pe an, mişcare ce se preconizează că va conduce la o creştere a ratelor aferente creditelor ipotecare în lei cu circa 30 de lei, faţă de nivelul actual.

Dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele Prima Casă, a ajuns ieri la 2,03%, nivel atins ultima dată în 10 ianuarie. În cazul, probabil, în care acest indicator va creşte la 2,25%, românii vor plăti în plus la rată circa 30 de lei, faţă de nivelul actual.

Revista Capital a calculat efectele majorării dobânzilor luând ca reper un împrumut Prima Casă pe 30 de ani în valoare de 267.900 de lei (echivalentul a 57.000 de euro), valoarea maximă admisă pentru achiziţia de apartamente vechi. Cei aproximativ 200.000 de români care beneficiază în prezent de garanţia statului ştiu că ratele lor se actualizează o dată la trei luni în funcţie de dobânda ROBOR la trei luni.

O creştere a dobânzii ROBOR la 2,25% ar conduce la o majorare a ratelor cu circa 50 de lei, comparativ cu nivelul indicatorului din urmă cu trei luni. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a şi declarat că împrumuturile în lei se vor scumpi marginal.

”ROBOR-ul la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi, iar creditele în lei se vor scumpi marginal. Majorările nu sunt de amploare. Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%“, a spus Isărescu.Diferenţa dintre o rată lunară constituită pe baza unui ROBOR de 2,25% şi una care are ca bază valoarea minimă, de 0,68%, atinsă de acest indicator în octombrie anul trecut, este de circa 210 lei. Mai mult, în ipoteza în care rata dobânzii interbancare ar urca, din nou, la un maxim de 6%, românii vor suporta o majorare de circa 630 de lei, comparativ cu nivelul de astăzi.

Calculele sunt valabile dacă debitorul se află în prima etapă de plată a împrumutului, când dobânda cântăreşte cel mai mult în rata lunară şi este valabil pentru toţi beneficiarii Prima Casă, deoarece creditele lor în lei au o vechime de numai patru ani şi jumătate.

 capital.ro

[slideshow_deploy id=’13835′]