Ca urmare a materialelor apărute în presă și în mediul online, pentru corecta informare a opiniei publice, Consiliul județean Hunedoara face câteva precizări legate de operațiunile desfășurate în situl Sarmizegetusa Regia începând cu data de 22 ianuarie 2018.
Astfel, CJH informează că în acest interval, s-au tăiat și s-au scos din incinta sitului 80 de arbori marcați (din care 20 doborâți deja la pământ de o furtună, în vara anului trecut). Consiliul Județean Hunedoara a făcut toate demersurile necesare pentru obținerea aprobărilor pentru tăiere, la fel și Romsilva care deține amenajamentul silvic. ”Nu a fost vorba niciun moment de o defrișare a pădurii din incinta sitului, ci de tăierea a 103 arbori care prezentau risc de prăbușire, fiind bătrâni și bolnavi. Vremea prea caldă nu a permis continuarea lucrărilor, astfel că din totalul de 103 de arbori marcați au fost tăiați 80, iar restul au rămas în picioare. În sit, mai sunt circa 2500 de fire de arbori cu vârsta de până la 200 de ani, care nu au făcut obiectul acestei operațiuni”, se precizeză într-un comunicat al instituției.
CJH arată că întrega operațiune de tăiere și scoatere a arborilor din sit s-a desfășurat sub stricta supraveghere a arheologilor autorizați. În urma acestei operațiuni nu au fost doborâți arbori pe zidurile monumentului. Într-un singur caz, în urma tăierii unui arbore, pe zidul acoperit de zăpadă au ajuns resturi de crengi putrede, fără a afecta blocurile de piatră. De asemenea, TAF-ul cu ajutorul căruia au fost scoase trunchiurile a fost autorizat pentru astfel de lucrări. În cadrul operațiunii, crengile unuia dintre arborii tractați au ajuns lângă plinta templului mic de calcar, fără a aduce stricăciuni monumentului. De altfel, plinta este o replică montată în anii 80, nefiind vorba de o piesa originală. În niciun caz, TAF-ul nu a trecut cu roata peste plintă, așa cum s-a insinuat.
”Protejarea naturii este importantă pentru noi, dar prioritatea în cazul sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia o reprezintă siguranța oamenilor (vizitatori, personal administrativ, arheologi), și păstrarea intactă a edificiilor și zidurilor care compun monumentul”, se mai arată n comunicat CJH.
Administratorii sitului arheologic și turistic precizează că Sarmizegetusa Regia își redeschide porțile pentru turiști începând de luni, 19 februarie 2018. ”Vă așteptăm aici pentru a vă bucura de frumusețea acestui loc special, pentru a descoperi un monument excepțional, îngrijit cu mult drag de echipa inimoasă a Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice, aflat în subordinea Consiliului Județean Hunedoara”, a declarat Vladimir Brlinsky, administratorului sitului.