Sindicaliştii CEH solicită o întâlnire cu ministrul Energiei şi susţin că există soluţii pentru redresarea companiei

Sindicatele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) solicită o întâlnire directă cu ministrul Energiei, Anton Anton, afirmând că există soluţii pentru redresarea economică a companiei în baza unor directive europene.

Preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, a declarat joi că împreună cu administraţia CEH au fost întocmite mai multe propuneri legislative astfel încât să poată fi accesate scheme de sprijin pentru producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili.

Totodată, liderul sindical a afirmat că propunerile vizează modificări în legislaţia de mediu astfel încât termocentrala Mintia să nu poată fi oprită de Garda de Mediu până în anul 2020.

„Am avut în 20 decembrie o şedinţă în care s-au avizat (de către Consiliul de Administraţie al CEH, n.r.) mai multe propuneri de modificări legislative, atât la legea energiei – care ne vor permite să accesăm scheme de sprijin pentru a putea acoperi diferenţa dintre preţul de piaţa liberă şi preţul de cost al unui MWh, dar şi modificări în legislaţia de mediu, pentru a putea obţine o derogare până în 2020, cât suntem prinşi în planul naţional de tranziţie pentru instalaţii şi să nu riscăm să fim închişi de Garda de Mediu. Au fost comisii, am stabilit propunerile, au fost avizate de Consiliul de Administraţie şi trebuiau înaintate Ministerului Energiei”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Potrivit acestuia, directivele europene permit acordarea unor scheme de sprijin producătorului de energie pe bază de combustibil fosil care asigură siguranţa Sistemului Energetic Naţional. „Producătorii de energie verde sunt obligaţi ca atunci când intră în sistem cu o cantitate de energie să aibă în spate un contract-asociat ca atunci când nu mai bate vântul, de exemplu, să poată suplini cantitatea de energie. Se poate cu un producător pe hidro, care ar trebui, la rândul său, să aibă un contract cu o termocentrală”, a explicat Cristian Iştoc.

În opinia liderului sindical, această schemă de sprijin ar rezolva derapajele de pe piaţa de energie, iar la consumatorul final ar putea ajunge o energie mai ieftină.

Termocentrala Mintia a fost amendată în iunie 2015 de Garda de Mediu cu 60.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, în paralel fiind dispusă oprirea activităţii la acest agent economic. Sancţiunile au fost contestate în instanţă de CEH, procesul fiind pe rolul Tribunalului Hunedoara.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’20328′]