Ec. Ovidiu Rizopol, un pasionat istoric și promotor al mișcării pro-Brâncuși din regiunea Văii Jiului, a reprezentat Asociația Petro Aqua din Petroșani la evenimentul organizat de Centrul Cultural Brâncuși din Tg. Jiu, cu prilejul aniversării a 142 de ani de la nașterea marelui sculptor.
De la domnia sa am aflat că evenimentul, derulat sub genericul ”Colocviile Brâncuși”, pus la cale de echipa Centrului Cultural Brâncuși din Tg. Jiu, respectiv Doru Strimbulescu-director, Adina Andritoiu și Sorin Buliga, a prilejuit, pe parcursul celor 2 zile, interesante și bine documentate sesiune de informare și comunicare, dublate de o amplă prezentare realizată de către directorul Institutului Național al Patrimoniului cu privire la stadiul dosarului de cuprindere în patrimoniul UNESCO a Ansamblului Calea Eroilor de la Tg. Jiu. Participanții au avut și ocazia de a participa la un pelerinaj la Hobița, locul de naștere al maestrului Brâncuși, dar și privilegiul de a vizita tabăra de sculptură condusă de artistul Vlad Ciobanu.
”La Tg. Jiu a fost, de ziua marelui Brâncuși, o adevărată sărbătoare a culturii, cu vernisaje și spectacole derulate în parcul orașului, lânga operele monumentale brancușiene! Un oraș în sărbătoare! Pe la noi, prin Vale, era ,,ceață”… Din fericire, am reîntâlnit la Tg. Jiu o parte din participanții la Simpozionul Brâncuși pe care l-am organizat la Petroșani, în noiembrie 2017. Aceștia au reinterat aprecierile despre buna organizare cât și despre calitatea si ineditul comunicarilor referitoare la Coloana realizata la Atelierele Centrale din Petroșani. Din păcate, am mai reținut ceva-unanim spus de cei prezenți la Colocviile de la Tg. Jiu, și anume exprimarea regretului față de ratarea înființării, la Petroșani, a Muzeului Coloanei, care ar fi fost unic în România, muzeu dedicat marelui sculptor dar și rolului pe care Petroșaniul l-a avut în nașterea Coloanei Infinite”, spune Ovidiu Rizopol, vicepreședinte al Asociației Petro Aqua.