Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a participat, în acest zile, la Bruxelles, la lansarea oficială a ”Platformei pentru regiunile miniere aflate în tranziție”, o inițiativă a Comisiei Europene destinată în mod special celor 41 de regiuni miniere din statele europene. Peste 150 de persoane din 12 state care mai au în desfășurare activități miniere au participat la acest eveniment, în care pentru prima oară s-a vorbit în mod concret despre nevoia de sprijin în dezvoltarea acestor comunități.
”Prin lansarea acestei platforme dedicate în mod special regiunilor carbonifere, cum este și Valea Jiului, Uniunea Europeană dorește de fapt finanțarea unor programe destinate sprijinirii acestor zone. De la bun început vreau să fac precizarea că nu s-a discutat nimic despre încășzirea globală, despre închideri de mine, ci scopul discuțiilor vizează identificarea de soluții pentru rezolvarea probemelor comune, dar și specifice, ale acestor regiuni”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Inițiativa înființării acestui program special dedicat zonelor miniere a început încă de anul trecut, 3 state fiind inițiatoare (Franța, Polonia și Grecia) cărora li s-a alătuat și Germania. Cele 4 state sunt deja incluse într-un proiect pilot destinat zonelor miniere și vor fi primele benefciare de fonduri pe programele de dezvoltare propuse de guvernele lor. Primarul municipiului Petroșani informează că programul este însă unul deschis, iar cei de la Comisia Europeană așteaptă acum guvernele statelor membre să vină cu propuneri de proiecte concrete privind sprijinirea zonelor miniere. ”Din discuții, am înțeles că deja, din 2018, se vor finanța proiecte ale celor 4 regiuni pilot, și în urma experienței acumulate, se intenționează ca, în Bugetul european pentru 2020-2027 să fie inclusă și o sumă de bani destinată finanțării proiectelor din zonele miniere, inclusiv din Valea Jiului și Oltenia”, precizează Tiberiu Iacob Ridzi.
Pentru a avea acces la aceste finanțări, în opinia primarului iberiu Iacob Ridzi, Guvernul României, prin Ministerul Energiei sau o altă entitate constituită în acest scop, are datoria ca, împreună cu administrațiile locale, cu mediul economic și reprezentanții societății civile din Valea Jiului, în mod special, să identifice nevoile de dezvoltare locală în mod concret și să propună Comisiei Europene un Plan bine conturat de proiecte de dezvoltare locală. ”Ceea ce pe mine m-a surprins în mod plăcut la discuțiile de la Bruxelles a fost aceea că, în ceea ce privește elaborarea programelor pentru zonele miniere, accentul principal se va pune pe oameni, familii și comunități și nu pe eficiența economică, pe cifre statistice, balanțe financiar-contabile sau pe chestiuni legate de gradul de poluare. S-a vorbit despre nevoia de a găsi soluții pentru păstrarea de locuri de muncă, pentru crearea de noi locuri de muncă în aceste regiuni, dar și despre posibilitatea stopării migrației de natură economică din aceste zone”, spune Tiberiu Iacob Ridzi.
Acesta mai arată că, din prezentările făcute de statele pilot ale acestui program european, toate regiunile miniere din Europa se confruntă cam cu aceleași probleme și, tocmai de aceea, inițierea unui astfel de demers la nivelul Uniunii Europene este unul necesar și binevenit. ”De pe acum, toți factorii responsabili din aceste cominități ale României, inclusiv noi, adminisrațiile publice locale din Valea Jiului, dar mai ales Guvernul României – care este singurul abilitat să depună proiecte pe platforma de finanțare a Uniunii Europene destinată zoneor miniere – au obligația de a se așeza la masă, pentru a creiona exact acele nevoi și soluții care ne pot ajuta să depășim momentul de declin economic și social al comunităților noastre și să trecem la o nouă etapă de dezvoltare”, apreciază, în concluzie, primarul Tiberiu Iacob Ridzi.