Palatul Cultural ”Minerul” din Lupeni a fost luni, 5 martie, gazda unui frumos eveniment ”Cântec, joc și voie bună”- ediția a III-a, organizat, după cum spun inițiatorii, pur și simplu ”din inimă, pentru mama”, mai exact din inima unor copii și tineri care iubesc tradiția, cântecul și jocul popular, în cinstea sărbătorii mamelor, care urmează a fi sărbătorite în întreaga lume, pe 8 Martie. Cu aceste gânduri s-au reunit într-un frumos recital folcloric, membri ai ansamblului folcloric ”Mesagerii iubirii” (peste 40 la număr) din municipiul Lupeni, coordonați de bibliotecarul Mariana Peptenaru, precum și elevii Școlii Populare de Artă Petroșani, clasa canto popular, pregătiți de prof. Simona Ionașc.
”Spectacolul a început, firesc, cu un dans momârlănesc, ca pe la noi, jucat de copii până în 10 ani, apoi cu o horă pe stânga, o horă pe șapte bătăi și neprețuita bătută momârlănească. Au urmat apoi soliștii, tot cu vârsta de până în 10 ani, care au interpretat cântece închinate mamelor și nu numai, cu un repertoriu variat atât prin prisma zonei folclorice dar și ca mesaj. S-a continuat din nou cu joc, apoi iar cu cântece, de astă dată interpretate de copii puțini mai mari… Și așa mai departe, spetacolul nostru a decurs cu cântec, joc și voie bună, până la recitalul atiștilor cu vârsta spre 20 de ani. Au fost ”vizitate” în acest fel, zone folcorice în care unde unii dintre noi ajungem doar cu gândul: am colindat Banatul, Mureșul, Oașul și Maramureșul, i-am mulțumit mamei, i-am adus un mărțișor sau mai multe, interpretate de Grupul vocal ”Mărțișoare folclorice” dar și de grupul vocal al Școlii Populare de Artă”, explică Mariana Peptenaru, decursul spectacolului dedicat Zilei Mamei la Lupeni.
Evenimentul s-a dorit și a reușit să fie unul emoționant. Publicul spectator, prezent din nou în număr mare în sala Palatului Cultural, ca de fiecare dată, a fost vădit mișcat de momentele artistice născute să impresioneze, uneori chiar până la lacrimi. Lacrimi de iubire oferite cu drag celor nu mai puțin de 67 de copii și din tineri din Lupeni și din întreaga Vale a Jiului, care au evoluat pe scenă în cadrul acestui recital.
Adăugăm la toate aceste informații faptul că, așa cum se face la orice spectacol care se respectă, și acesta a beneficiat de prezența unei încântătoare prezentatoare, în persoana prof. Gheorghița Traicu, fapt care a adus un plus de delicatețe și eleganță momentului.
”Să mai spunem și că toate acestea n-ar fi fost posibile fără sprijinul necesar care a venit din partea autorităților locale, respectiv a Primăriei și Consiliului Local din Lupeni, din partea primarului Lucian Marius Resmeriță, din partea Comisiei de Cultură a Consiliului local condusă de prof. Rodica Câmpean (prezentă și de această dată, personal, la eveniment), și nu în ultimul rând, din partea Conducerii Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” Lupeni, prin directorul prof. Daniel Ianoși, a directorului adjunct prof. Diana Meșter și a colegilor profesori veniți să încurajeze și să se bucure de evoluția elevilor lor. Să nu uităm de gazde, atât de primitoare doamne și domni, de întreg personalul Palatului Cultural Minerul Lupeni. Tuturor, calde mulțumiri !”, ne-a mai spus Mariana Peptenaru.
Foto: Gabriel Apostu