Premii pentru bibliotecile anului 2017 din județul Hunedoara
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat miercuri, 7 martie 2018 un eveniment deosebit de important în viața bibliotecilor publice din județul Hunedoara: festivitatea de premiere a bibliotecilor publice care au ocupat locuri fruntașe în competiția anuală „Bibliotecile anului”, ediția 2017.
Cu acest prilej, Biblioteca județeamă ”Ovid Denșușianu” a premiat, cu acest prilej, acele biblioteci care au obținut cele mai bune rezultate în activitate în anul 2017.
Festivitatea de premiere a început prin câteva alocuțiuni ale invitaților, respectiv Daniel Costel Andronache -vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Dorel Ovidiu Bretean – subprefectul județului Hunedoara, Emil Ioan Rîșteiu – primarul orașului Simeria, Vasile Podar – viceprimarul municipiului Brad și Ioan Bulbucan – primarul comunei Ghelari.
Această competiție interbibliotecară a fost inițiată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în anul 2011, cu scopul de a stimula activitatea fiecărei biblioteci publice, de a genera un spirit de întrecere, care să determine fiecare bibliotecă să-și pună în valoare întreaga capacitate, toate resursele de care dispune, în folosul comunității locale în mijlocul căreia funcționează.
Potrivit directorului Bibliotecii județene, Ioan Sebastian Bara, acest concurs a plecat de la premisa că, în ultimii ani, bibliotecile publice și-au depășit condiția de centre de împrumut de cărți și s-au transformat în adevărate și puternice centre culturale, puncte de informare pentru comunitate, locuri în care membrii comunității asistă la evenimente culturale, dar sunt și locuri în care obțin informații, în timp real, din orice domeniu de interes.
”Toate aceste activități reclamă un nou tip de management, un nou tip de abordare a activității de bibliotecă, tot mai diversă și mai complexă. Spiritul de emulație pe care l-a generat concursul „Bibliotecile anului” a dus la o ridicare evidentă a calității activităților desfășurate de fiecare bibliotecar, iar acest lucru s-a reflectat, printre altele, în creșterea numărului de persoane care trec zi de zi pragul bibliotecilor din localitățile noastre. Tot mai mult, bibliotecile de toate gradele – municipale, orășenești, comunale – se transformă în centre spre care își îndreaptă atenția membrii comunităților locale pentru că știu deja că acolo vor afla răspunsuri și soluții la numeroase probleme cu care se întâlnesc zilnic”, spune Ioan Sebastian Bara.
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva oferă, potrivit legii, îndrumare profesională, metodologică, bibliotecilor publice din județ și, prin urmare, s-a considerat că acest concurs va contribui la creșterea calității muncii în fiecare bibliotecă. Concursul „Bibliotecile anului” este câștigat, la fiecare ediție, de bibliotecile care au dovedit profesionalism, implicare în viața comunității, preocupare pentru transformarea fiecărei biblioteci într-o veritabilă instituție de cultură. ”Am constatat cu satisfacție că, în anul care a trecut, bibliotecile noastre au făcut, fiecare, pași importanți pe drumul modernizării, pe drumul implicării tot mai serioase în viața comunității locale, activitățile de bibliotecă au fost de o calitate tot mai ridicată, spiritul de inițiativă al bibliotecarilor a fost tot mai prezent. Astăzi avem, în fiecare comună, oraș și municipiu o bibliotecă aptă să facă față exigențelor perioadei pe care o străbatem, o perioadă a informatizării, a circulației rapide, instantanee, a informațiilor de orice fel. Aceste informații sunt necesare fiecărui membru al comunității locale, de orice vârstă și de orice profesie, iar bibliotecile au învățat, într-un timp foarte scurt, să facă față acestor exigențe și să livreze informația acolo unde se cere. Sigur, cartea nu dispare, cartea este obiectul de bază al muncii noastre, dar valențele unei biblioteci moderne sunt mult mai ample. La orice nivel funcționează – municipiu, oraș, comună – biblioteca devine tot mai mult punctul spre care gravitează toți cei care doresc să se informeze, să citească, să aibă acces la internet, să participe la evenimente culturale etc.”, mai spune Ioan Sebastian Bara.
Acest concurs a fost câștigat de cele mai bune biblioteci din județiar selecția nu a fost deloc una ușoară, pentru că toate bibliotecile hunedorene au muncit serios, au obținut rezultate bune în anul 2017. De aceea, din punctul de vedere al organizatorilor, fiecare bibliotecă este una câștigătoare, fiecare bibliotecă a devenit mai bună, mai responsabilă cu propria activitate, mai implicată, mai preocupată de perfecționarea profesională.
După evaluarea rezultatelor obținute, a criteriilor stabilite, pe „podiumul de premiere” au urcat următoarele biblioteci:
– La categoria biblioteci municipale, Biblioteca Municipală „Gheorghe Pârvu” Brad;
– La categoria biblioteci orășenești, Biblioteca Orășenească Simeria;
– La categoria biblioteci comunale, Biblioteca Comunală Ghelari.
”Începând de anul trecut, am acordat o diplomă specială, o diplomă de excelență, unui bibliotecar a cărui activitate și implicare în viața comunității locale au fost cu totul remarcabile, care și-a dăruit ani buni din viață slujirii cărții și slujirii celor care iubesc lectura. Diploma pe care am acordat-o este un semn al prețuirii noastre pentru un bibliotecar dedicat cu adevărat acestei nobile profesiuni”, mai arată managerul Bibliotecii județene, Ioan Sebastian Bara. Anul acesta diploma de excelență a fost acordată doamnei Victoria Bufnilă de la Biblioteca Comunală Blăjeni.
Premiile au fost înmânate de către domnul Daniel Costel Andronache, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, care a felicitat câștigătorii din acest an ai concursului interbibliotecar și și-a exprimat respectul și admirația pentru felul în care bibliotecarii hunedoreni își onorează profesia.
[slideshow_deploy id=’17636′]