Cum a devenit și cum poate rămâne Hunedoara, puternică în PSD ?
Într-o țară în care scena politică este mai mult decât divizată și în care încrederea românilor în actorii politici – indiferent de culoarea sau doctrina pe care o reprezintă – este la cote de atenție (ca să nu spunem de avarie!), cel mai mare partid politic din România contemporană relansează, după Congresul extraordinar de la București din 10 martie 2018, un proiect de țară menit, la nivel declarativ, să reunească România, la 100 de ani de la Marea Unire din 1918.
În mod categoric, noile direcții politice trasate pentru următorii ani de liderul PSD Liviu Dragnea – el însuși reconfirmat la scenă deschisă în această calitate – par a fi desprinse exact din cerințele și dorințele exprimate, în diverse feluri, de majoritatea românilor. Pentru ca marile speranțe, pe care Liviu Dragnea și PSD și le doresc a fi transformate în marile certitudini ale anilor care vor urma, să și devină realitate, social-democrații trebuie să scurteze cât mai mult posibil drumul de la mobilizatorul discurs politic la o atitudine similară, transpusă în actul legislativ și de guvernare care, încă, se află la discreția acestora. Cu atât mai mult cu cât încă multe din promisunile politice ale aceluiași Liviu Dragnea, în numele aceluiași PSD, așteaptă încă să fie realizate.
În ceea ce privește echipa social-democraților din județul Hunedoara, una dintre organizațiile cu cele mai bune rezultate electorale la ultimele alegeri (exceptând, desigur, lamentabilul eșec din alegerile pentru Primăria municipiului Deva), aceasta pare să-și câștige din ce în ce mai mult un rol important în structura politică și guvernamentală a echipei Dragnea. Congresul extraordinar al PSD din 10 martie aduce o nouă victorie pentru Organizația PSD Hunedoara care a reușit să-și impună candidatura pentru una din cele 16 funcții de vicepreședinte în noua structură de conducere a PSD, deputatul Natalia Intotero fiind aleasă prin votul aproape unanim al delegaților prezenți la Congresul de la București, în funcția de vicepreședinte PSD pentru Regiunea Vest (care include județele Hunedoara, Arad, Timiș și Caraș-Severin) în tandem cu Mihai Fifor, un alt reprezentant al ”noului val” din PSD. Decizia vine după ce, cu doar aproape două luni în urmă, Organizația PSD Hunedoara obținea, prin aceeași Natalia Intotero, unul din fotoliile guvernamentale din noul Cabinet PSD format de Viorica Dăncilă.
Este evident, având în vedere toate acestea, că prezența PSD Hunedoara a devenit una extrem de importantă la nivel național în politica social-democraților, așa cum este la fel de evident că liderul PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor știe să joace la cel mai înalt nivel atuurile organizației pe care o conduce la masa negocierilor pentru putere în sânul celui mai important partid politic al momentului din România.
Desigur, dincolo de aceste victorii impotante, care țin însă mai mult de ”bucătăria” politică internă a PSD, social-democrații huneoreni au datoria să nu uite că au rămas restanțieri promisiunilor făcute unora dintre cei mai fideli alegători: locuitorii din Valea Jiului. În fața acestora, PSD are obligația de a rezolva, în primul rând, promisiunile asumate în fața pensionarilor și erorile legislative ale legislației privind drepturile pensionarilor din grupele de muncă I și II, care au accentuat inechitățile dintre pensionarii mineri ieșiți din sistem înainte, respectiv după 1 ianuarie 2011. Tot așa cum social-democrații hunedoreni au datoria de a continua demersurile, pe linie politică, dar mai ales guvernamentală, pentru a susține, prin toate mijloacele legale posibile, relansarea economiei din zona Văii Jiului, precum și din alte zone vulnerabile din punct de vedere economic și social din județul Hunedoara (Brad, Călan sau Hunedoara).
Doar astfel, ”Hunedoara puternică” din PSD își va putea păstra și credibilitatea de care s-a bucurat și cu care încă este, majoritar, creditată în rândul populației din această zonă a țării. Cu un ”capital” conservat prin măsurile așteptate de simpatizanții social-democrați dar și de populația din regiune, în general, PSD va putea privi cu încredere către viitorul său politic și, de aici, mai departe, către șansele de a putea implementa de altfel necesarul proiect de țară creionat de Liviu Dragnea la Congresul extraordinar al PSD de la București.
[slideshow_deploy id=’36590′]