Comitetul Județean pentru Situații de Urgență convocat de prefectul Tiberiu Kiszely
Sâmbătă, 17 martie 2018, ora 10:00, prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara în ședință extraordinară la sediul Centrului de Management al Situațiilor de Urgență Hunedoara. Membrii CJSU prezenţi la ședință au stabilit planul de măsuri pentru prevenirea și limitarea efectelor negative generate de fenomenele hidrologice periculoase prognozate pentru Bazinul hidrografic CRIȘ în intervalul 18.03.2018, ora 06.00 și 19.03.2018, ora 12.00.
Având în vedere avertizarea hidrologică COD PORTOCALIU, emisă de INHGA pentru intervalul mai sus menționat, coroborat cu temperaturile ridicate din ultima perioadă și cu topirea bruscă a zăpezii, în scopul creșterii operaționale a structurilor de intervenție și eficientizarea acțiunilor de răspuns, CJSU a decis luarea următoarelor măsuri:
- A fost activată grupa operativă a ISU Hunedoara și a CJCCI Hunedoara pe durata codului portocaliu cu reprezentanți ISU, IPJ, IJJ, SGA. S-a decis pregătirea tuturor capacităților deținute de instituțiile CJSU, astfel încât să se asigure o intervenție operativă la nevoie.
- Din ordinul prefectului județului Hunedoara s-a instituit serviciul de permanență la primăriile din zonele vizate de avertizarea hidrologică și prealarmarea personalului Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, în vederea asigurării unei intervenții operative în cazul producerii unor situații de urgență și verificarea de către ISU Hunedoara a modului de instituire a serviciului de permanență la primăriile vizate de codul portocaliu.
- Prefectul județului, în calitate de președinte al CJSU a dispus Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență vizate de codul portocaliu să desfășoare ședințe extraordinare, precum și acționarea sistemelor de înștiințare/ alarmare a populației din localitatea/ zonele cu risc iminent de producere a inundațiilor, la nevoie.
- Este monitorizată situația privind starea căilor de comunicații, infrastructura de transport energie și de comunicații, cursurile de apă, cu accent deosebit pe cele care de regulă produc zăpoare.
- Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara, ai Formației de Ape Brad, analizează oportunitatea privind consolidarea sau executarea unor lucrări de realizare a digurilor cu saci de nisip înainte de manifestarea fenomenelor periculoase și monitorizează permanent punctele critice identificate pe cursurile de apă, urmând să comunice operativ evoluția evenimentelor.
- CJSU a decis ca reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara și autoritățile publice locale din zonele aflate sub incidența atenționării hidrologice să inventarieze stocurile de materiale necesare gestionării situațiilor de urgență generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase (inundații).
- Personalul ISU este pregătit să intervină în caz de nevoie, personalul din turele libere fiind prealarmat, la nevoie, în vederea prezentării în cel mai scurt timp la unitate. La nivelul inspectoratului au fost organizate detașamente formate din 20-30 de subofițeri ISU, care, la ordin, vor fi dislocate în zonele de risc în care se preconizează formarea unor viituri pe cursurile pâraielor sau a râurilor. Ei sunt pregătiți să intervină pentru consolidarea digurilor cu saci de nisip sau cu alte materiale și evacuarea populației, a animalelor, a bunurilor aflate în pericol, precum și pentru limitarea și înlăturarea eventualelor efecte negative. A fost dispusă și dislocarea unei motopompe remorcabile de mare capacitate, de la Detașamentul de Pompieri Deva la Stația de Pompieri Brad, în scopul gestionării eficiente a eventualelor situații de urgență.
În momentul actual, în județul Hunedoara, NU sunt atinse cotele de atenție pe râuri din bazinele hidrografice menționate în avertizarea hidrologică, în continuare urmând să se monitorizeze situația pe cursurile de apă vizate.
[slideshow_deploy id=’36590′]