La Petroșani, punțile de legătură între români și maghiari continuă și se consolidează an după an
Comunitatea maghiară din municipiul Petroșani se bucură de o firească bună înțelegere, conviețuire și respect reciproc cu majoritatea populației din această localitate încă de mai bine de un secol. În ciuda tuturor vicisitudinilor vremurilor și, mai ales, în ciuda tuturor provocărilor politice sau de altă natură, nimic nu a putut să schimbe acest tip de relație între românii și maghiarii din Petroșani. Mai mult, în ultimele două decenii, Petroșaniul a reușit să dezvolte, sub stindardul Uniunii Europene, o relație de înfrățire model pentru întreaga Europă, cu localitatea Varpalota din Ungaria.
Toate aceste caracteristici au marcat și sărbătoarea din acest an a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, care a fost sărbătorită și de către comunitatea maghiară din Petroșani. Aici au avut loc, chiar pe data de 15 martie, o depunere de coroane de flori la monumentul din curtea bisericii Reformate, evenimentul fiind urmat de o slujbă de pomenire a eroilor Revoluției din 1848, și de discursurile oficialităților invitate la această sărbătoare, în rândul acestora numărându-se, la fel ca întotdeauna, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, vicepimarul Nicolae Florin și liderii locali ai UDMR, precum și o delegație oficială a administrației publice din orașul înfrățit Varpalota (condusă de consilierul local Simon Ágnes).
Tot cu acest prilej, elevii de la secția maghiară a Scolii Gimnaziale Avram Stanca au susținut un frumos spectacol artistic, cu muzică, poezie și dansuri specifice folclorului maghiar. Programul cultural al Zilei Maghiarilor de Pretutindeni a avut anul acesta la Petroșani și oportunitatea de a-i aduce pe scena Teatrului ”Ion D. Sîrbu”, în fața publicului din Valea Jiului care a putut fi prezent gratuit la acest eveniment cultural, pe artiștii remarcabili ai ansamblului de dansuri populare maghiare ”Ördögborda” din orașul Bălan (jud. Harghita).
Delegația comunității locale din orașul Varpalota a fost primită, cu acest prilej, și la sediul Primăriei municipiului Petroșani unde primarul Tiberiu Iacob Ridzi a semnat documentul care oficializează conținutul Programului comun al activităților dintre cele două comunități locale înfrățite (Petroșani și Varpalota) pentru anul 2018, program realizat de comisia mixtă a celor două comunități și aprobat în Consiliile locale ale celor două orașe. ”Parteneriatul dintre comunitățile Petroșaniului și Varpalota (Ungaria) continuă, astfel, cu semnarea programului de activități comune stabilit de administrațiile celor două localități pentru 2018, mai ales că se împlinesc 20 ani de când a fost încheiat acest parteneriat benefic pentru ambele comunități.Se cuvine să le mulțumim încă o dată partenerilor noștri din Ungaria, împreună cu care am reușit în fiecare an să deschidem noi oportunități de apropiere, comunicare și colaborare între cetățenii Petroșaniului și cei din Varpalota”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
De altfel, primul punct al Programului comun de activități dintre comunitățile locale din Petroșani și Varpalota a fost, tot acum, îndeplinit, odată cu semnarea protocolul de colaborare între Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani și Liceul și Școala de Artă ”Thuri György” din Várpalota, recpectiv Secția Maghiară a Școlii Gimnaziale ”Avram Stanca” din Petroșani și Școala Generală ”Bán Aladár” și ”Rákoczi Telepi Tagiskola” din Várpalota. Documentul a fost semnat din partea română de Alexandru Lăutaru – director al Colegiului ”Mihai Eminescu”, respectiv de către Robert Hummel – director al Școlii gimnaziale ”Avram Stanca” iar din partea maghiară de către Bakonyi Borbála – director adj. Al Liceului ”Thuri György”, respectiv de către dr. Juhasz Attilane – director adjunct al Școlii ”Bán Aladár”.
Consilierul pe probleme de relații externe al primarului din Petroșani, Eduard Wersanski – președintele de onoare al UDMR Petroșani, apreciază că atât relațiile excelente de parteneriat derulate de comunitatea locală din Petroșani cu cea din orașul înfrățit Varpalota (din Ungaria), dar mai ales relațiile excelente dintre românii și maghiarii din mubnicipiul Petroșani și Valea Jiului constituie acel exemplu de normalitate care ar trebui să caracterizeze peste tot raporturile de adevărată cultură și civilizație națională și europeană a celor două popoare. ”Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături la sărbătoarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, membrilor comunității noastre, domnului primar Tiberiu Iacob Ridzi, domnului vicerpimar Nicolae Florin, oaspeților din Ungaria, artiștilor de la Bălan și tuturor celor care, prin gesturi și cuvinte frumoase, au făcut ca această zi să fie pentru comunitatea maghiară din Petroșani, una deosebit de frumoasă”, a spus Eduard Wersanski.
[slideshow_deploy id=’27028′]