Un grup de elevi de la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani, împreună cu profesori ai acestora au fost astăzi oaspeți ai Stației de Epurare a Apelor Uzate de la Dănuțoni (Aninoasa). Aceștia au participat la un program educațional derulat de Apa Serv Valea Jiului cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită pe 22 martie, la Petroșani ca și în întreaga lume.
În cadrul acestei întâlniri, elevii au vizitat principalele obiective și instalații tehnice de epurare a apelor uzate, laboratorul de analize al Apa Serv Valea Jiului și au avut ocazia să vadă ”pe viu” care sunt procedurile aplicate de operatorul regional de apă și canalizare din Valea Jiului pentru tratarea și epurarea apelor uzate provenite din colectorul de canalizare al Văii Jiului, înainte de a fi redate în emisar, respectiv în râul Jiu. Vizitarea obiectivelor de la Stația de Epurare Dănuțoni de către elevi a fost ghidată de inginerul Alexandru Dîngă, iar informații privind procedurile de tratare biologică a apei au fost prezentate de biologul Andrei Doroftei.
”Cu acest prilej, elevii care au fost de această dată oaspeții noștri la Stația de Epurare Dănuțoni au putut afla întregul proces tehnologic ce se derulează aici, scopul acestuia, au putut să vadă cum arată și cum funcționează utilajele cu care este dotată Stația de Epurare a Apelor Uzate, au înțeles ce se întâmplă cu apa murdară și cum devine ea, prin procedurile biologice executate aici, din nou, curată. Mă bucur că și această grupă de liceeni care ne-au vizitat, s-au arătat extrem de interesați de ceea ce facem noi aici, cu atât mai mult cu cât ei au luat pentru prima oară contact cu activitatea noastră. Sperăm ca lucrurile noi pe care le-au învățat astăzi aici să le fie de folos”, a declarat ing. Alexandru Dîngă.
Prin prezentarea unor probe de laborator, elevilor li s-a făcut demonstrația dintre ce înseamnă o apă curată și o apă poluată și li s-au dat asigurări că apa de la robinet, furnizată prin intermediul Apa Serv, este una de foarte bună calitate (fapt confrmat de analizele de laborator), așa cum apa rezultată după tratarea apelor uzate care intră în Stația de Epurare de la Dănuțoni, devine și ea una nepoluată. De asemenea, în prezentările făcute de specialiștii Apa Serv , tinerilor și s-a adresat rugămintea de a nu face risipă de apă potabilă și, în același timp, de a acționa de fiecare dată în așa fel încât mediul înconjurător și, mai ales, apele, să se bucure întotdeauna de respectul cuvenit din partea lor.
La finalul vizitei lor la Stația de Epurare Dănuțoni, liceeni au participat și la un ”test fulger” privind informațiile acumulate cu prilejul acstui eveniment, fiind recompensați cu diplome și cu cadouri din partea gazdelor.