În anul Centenar, presa și tinerii din diaspora sunt în atenția Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a lansat, pe 27 și 28 martie, două programe – “Itinerar centenar pentru jurnaliștii români din afara granițelor” și taberele „ARC” ediția 2018, dedicate în acest an celebrării Centenarului Marii Uniri.

În cadrul primului eveniment, un număr 30 de reprezentanți ai presei de limba română din Ucraina, Serbia, Albania și Republica Moldova, participanți la programul “Itinerar centenar pentru jurnaliștii români din afara granițelor”, derulat de MRP, au luat parte la ședința comună a Parlamentului, de pe 27 martie, și au avut discuții cu parlamentari, cu liderii celor două Camere și cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

”Presa de limba română este una dintre cele mai importante legături pe care diaspora românească le are cu identitatea sa națională. Valoarea finanțărilor nerambursabile pe care MRP le-a acordat în 2017 unor publicații de limba română din afara granițelor țării a fost de 1.021.457,00 RON. Dintre cele 21 de proiecte aprobate în cadrul programului mass-media “Mihai Eminescu”, 12 s-au derulat în Republica Moldova, 6 în Ucraina, 2 în Serbia, 1 în Ungaria.  În anul 2018 au fost aprobate 11 proiecte (4 în Republica Moldova, 4 în Ucraina, 2 în Serbia și 1 în Bulgaria)”, spune deputatul Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni.

Jurnaliștii au avut un schimb de experiențe cu ziariștii români de la Societatea Națională de Televiziune, Societatea Națională de Radiodifuziune și Agerpres, vizita lor în România încheindu-se cu o deplasare la Curtea de Argeș

Miercuri, 28 martie, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, a lansat programul de tabere „ARC” ediția 2018, dedicat în acest an celebrării Centenarului Marii Uniri.

La evenimentul de la Palatul Victoria,  sala Transilvania, au participat Prim-ministrul României, Vasilica-Viorica Dăncilă, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, și ministrul tineretului și sportului, Ioana Bran.

Ajuns la a zecea ediție, programul se adresează etnicilor români din afara granițelor, respectiv elevi, tineri, studenți din țările aflate în jurul granițelor și Balcani, precum și românilor din diaspora de mobilitate.

Programul de tabere „ARC” își propune să creeze și să păstreze legături între cetățenii și etnicii români din diferite ţări, să ofere cunoștințe despre cultura și civilizația românească, să promoveze valorile patrimoniului cultural românesc.

„ARC” vine cu noutăți în 2018 – s-a dublat numărul de participanți și va exista și o tabără de iarnă. Astfel, ediția de vară 2018 se va desfășura în perioada 25 iunie – 28 august, în 14 serii de câte 7 zile, în Centrele de Agrement de la Sulina, județul Tulcea, și Oglinzi, județul Neamț. Ediția de iarnă, va fi găzduită de Centrul de Agrement Căprioara, Județul Hunedoara și Centrul de Agrement Săcelu, Județul Gorj.

[slideshow_deploy id=’36590′]



(Următoarea știre) »