MFE va lansa iniţiative de comunicare a posibilităţilor de finanţare din fonduri europene
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va lansa iniţiative pentru susţinerea comunicării posibilităţilor de finanţare din fonduri europene în actuala perioadă de programare, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, dat astăzi publicităţii.
Potrivit documentului, „Ministerul Fondurilor Europene va anunţa lansarea de noi iniţiative care să susţină o mai bună comunicare a posibilităţilor de finanţare din fonduri europene în actuala perioadă de programare, pe de o parte, şi promovarea rezultatelor pe care cele 46,807 miliarde euro atrase de România le-a generat în ţara noastră de la momentul aderării. În acelaşi timp, MFE va realiza diverse acţiuni de comunicare pentru public şi beneficiari, ce vor fi susţinute inclusiv prin finanţare europeană, conform obligaţiilor prevăzute în regulamentele europene”
Totodată, MFE va demara o campanie de consultare privind simplificarea procedurilor pentru accesarea banilor europeni şi va propune un regulament de consultare cu beneficiarii de fonduri europene, pornind de la necesitatea unui dialog mai bun cu beneficiarii de fonduri europene.
Ieri, la Luxembourg, a avut loc Consiliul Afaceri Generale, în cadrul căruia a participat şi Corina Creţu, comisarul european pentru Politică Regională.
În cadrul evenimentului, Corina Creţu a declarat: „În urma unui eurobarometru, s-a constatat că cetăţenii europeni nu au cunoştinţă despre proiectele finanţate din politica de coeziune în statele membre. Trebuie intensificată comunicarea pentru a face cunoscute beneficiile pe care această politică de finanţare le generează pentru cetăţenii europeni, de la construirea de drumuri şi şcoli, la dezvoltarea infrastructurii de apă şi canalizare sau crearea de noi locuri de muncă”.
Oficialul a făcut apel la statele membre să facă eforturi pentru o mai intensă promovare şi pentru sprijinirea, în continuare, a iniţiativei lansate în aprilie 2017, alături de comisarul Marianne Thyssen, prin intermediul a 7 propuneri menite să sporească vizibilitatea politicii de coeziune în Europa.
Prima dintre acţiuni se referă la crearea Alianţei pentru Coeziune, al cărei scop este de a avea o veritabilă mişcare la nivel local, care să reunească toţi factorii interesaţi de politica de coeziune.
Potrivit sursei citate, „Peste 3.500 entităţi – oraşe şi regiuni individuale, asociaţii umbrelă, politicieni, asociaţii profesionale, ONG-uri – s-au alăturat acestei Alianţe, coordonate de Comitetul Regiunilor. În mai puţin de un an, sub umbrela hashtag-ului oficial al campaniei (#CohesionAlliance), a fost lansat un site dedicat, au fost organizate o serie de evenimente şi adoptate numeroase documente, inclusiv o petiţie pentru promovarea acestei politici de finanţare şi a iniţiativelor de comunicare în domeniu. La nivelul statelor membre, numeroase asociaţii naţionale, autorităţi locale sau regionale, dar şi profesionişti în domeniu s-au alăturat Alianţei”.
În prezent, statele membre sunt invitate să iniţieze acţiuni care să marcheze aniversarea a 3 decenii de politică de coeziune în UE şi să prezinte proiecte de promovare, consolidare şi extindere a acţiunilor de creştere a vizibilităţii.
m.bursa.ro
[slideshow_deploy id=’13837′]