Una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din vechiul centru civic al Petroșaniului, care a adăpostit vreme de jumătate de secol, la începutul veacului trecut, Mănăstirea maicilor franciscane din Mallersdorf și-a recăpătat strălucirea grație unor investiții efectuate aici, în ultimii ani, prin efortul comun al comunităților înfrățite din Petroșani și Varpalota.
În prezent, clădirea, situată undeva în spatele blocurilor de pe Centrul Civic al Petroșaniului, lângă Sala Polivalentă, este sediu al Școlii Gimnaziale ”Avram Stanca”, în care funcționează secția de școală gimnazială în limba maghiară și Casa de copii ”Cor Iesu” coordonată de Fundația Sfântul Francisc.
După ce, cu ani în urmă, după retrocedarea acesteia către Biserica romano-catolică, în anul 2011, clădirea a cunoscut o serie de lucrări de reabilitare, în primăvara anului trecut s-a hotărât demararea lucrărilor pentru renovarea Capelei de la etajul superior al clădirii, care fusese transformată în depozit. Printr-o unire comună a forțelor civice, a administrației locale și altor entități, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, destinația originală a acestei Capele a fost redată comuntății. Totul a pornit în urma deciziei luate pentru susținerea acestui proiect de către proprietari, decizie căreia i-au subscris prin alocarea fondurilor necesare atât Primăria municipiului Petroșani, cât și Primăria Orașului Várpalota (localitate înfrățită cu Petroșaniul), un Minister din Ungaria, Fundația surorilor franciscane din Mallersdorf, Ambasada Ungariei la București și nu în ultimul rând prin donațiile lor generoase, enoriașii romano-catolici din Petroșani.
În urmă cu câteva zile, mai exact la 7 aprilie 2018 eleganta Capelă din clădirea fostei Mănăstiri ale maicilor franciscane din Mallersdorf de la Petroșani a fost și sfințită, în cadrul unui emoționant eveniment. Slujba de sfințire a Capelei a fost celebrată chiar de către Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, Înalt Prea Sfințitul Jakubinyi György, asistat de către părintele franciscan Böjte Csaba, de părintele paroh Szász János de la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Varvara” din Petroșani și de părintele paroh Dávid Zoltán din Petrila. La eveniment, au participat și reprezentanți ai autorităților locale din Petroșani și Varpalota, prin prezența primarului municipiului Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi, a viceprimarului orașului Várpalota – Katona Csaba, dar și a secretarului de stat din Ungaria – Brendus Réka și a consulului Ambasadei Ungariei la București – Bogár Ferenc.
”Suntem astăzi în momentul în care de la nivelul unei discuții pe care am început-o în urmă cu un an, împreună cu comunitatea maghiară din Petroșani și cu partenerii noștri din orașul înfrățit Varpalota, am reușit să redăm aspectul deosebit al Capelei fostelor măicuțe franciscane de Mallersdorf și să redăm oarecum și funcționalitatea acesteia, pentru că aici vor avea loc de acum și evenimente religioase, dar și evenimente culturale și educaționale, având în vedere actuala destinație a acestei clădiri. Eu vreau să remarc faptul că pentru finalizarea acestui obiectiv au contribuit foarte mulți oameni, pe lângă autorități publice din România și Ungaria, un fapt absolut remarcabil care poate deveni punct de reper pentru alte proiecte similare și mă bucur că în comunitatea Petroșaniului avem oameni care acționează în acest fel”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
În cadrul evenimentului prilejuit de sfințirea Capelei de la, de pe acum, Școala maghiară din Petroșani, o formație artistică din Ungaria compusă din tineri cu dizabilități, a susținut un spectacol artistic emoționant, fiind aplaudați la scenă deschisă de publicul care a umplut până la refuz capela.
Istoria acestui edificiu pornește din anul 1893, an în care călugărițele franciscane din Mallersdorf au înființat mănăstirea și, odată cu aceasta, școala elementară de șase clase pentru fete. Mai apoi în 1919 au fost înființate aici și clase pentru băieți. Activitatea măicuțelor se încheie în anul 1948, când mănăstirea este desființată, școala intră în proprietetea statului, călugărițele sunt alungate iar unele clădiri ale mănăstirii sunt demolate. După aproape o jumătate de secol, clădirea principală rămasă a fost retrocedată bisericii în anul 2001, iar din 2005 a început să funcționeze aici Casa pentru copii nevoiași ”Inima lui Isus” și clasele de învățământ ale secției maghiare de la Școala Gimnazială Avram Stanca. Prin modernizărie din ultimii ani și prin sfințirea Capelei, urmele maicilor din Mallersdorf sunt păstrate la Petrosani, spre cinstea celor care au făcut posibil acest lucru.