Cea mai mare tragedie din minerit
În data de 27 aprilie 1922, la Mina Aurelia din Lupeni s-a produs cel mai cumplit accident colectiv de muncă din Valea Jiului. Din cauza unei explozii de metan, 82 de mineri au decedat, în urma lor rămânând 62 de văduve şi 124 de copii orfani.
„Explozia s-a produs în stratul 13, blocul V, unde exploatarea se făcea cu fronturi scurte. În stratul 13, blocul V se înainta cu o galerie direcţională la orizontul 600 m. S-a puşcat într-o zonă cu metan şi praf de cărbune. Explozia a avut o forţă dinamică foarte mare, îndoind şinele de linie ferată şi rupând ghidajele de la Puţul Aurelia”, se preciza în ziarele epocii. Minerii decedaţi în subteran au fost înmormântaţi în ziua de 30 aprilie în Cimitirul Eroilor din Lupeni.
După ce văduvele catastrofei miniere de la Lupeni s-au plâns de starea de suferinţă prin care trec, acestea au primit ajutoare cuprinse între 15.000 şi 90.000 de lei, bani strânşi prin subscripţie publică. În plus, Societatea Minelor de Cărbuni „Uricani – Valea Jiului” le-a acordat locuinţă, încălzit, iluminat şi alimente gratuite, în timp ce unele văduve au fost angajate ca lucrătoare. În afara banilor repartizaţi direct văduvelor, sumele acordate, enorme pentru acele timpuri, au fost depuse în bancă pe numele orfanilor, mamele putând scoate lunar câte 100 de lei pentru fiecare copil. Ce-i drept, până la urmă banii acordaţi au fost mult mai puţini, locuinţa gratuită era reprezentată de o singură cameră în care se locuia claie peste grămadă, doar câteva articole alimentare au fost gratuite, iar despre iluminat şi încălzit nu are rost să mai vorbim.
În timp, ajutoarele s-au epuizat iar unele dintre soţiile minerilor decedaţi au ajuns chiar să cerşească, pe stradă. Prin urmare, văduvele care şi-au pierdut soţii din neglijenţa Societăţii Minelor de Cărbuni „Uricani – Valea Jiului” i-au intentat proces acesteia, solicitând despăgubiri. Procesul, derulat la Tribunalul din Deva, a constatat vinovăţia Societăţii, condamnând un inginer la o amendă de 9.000 de lei şi pe şeful de lucrări la 3 luni de închisoare. Doar atât, pentru 82 de morţi, 62 de văduve, 124 de orfani şi 37 de părinţi bătrâni, rămaşi fără niciun sprijin.
Foto adevarul.ro
[slideshow_deploy id=’27126′]