Ziua Internațională a Monumentelor și Site-urilor istorice a fost marcată la Călan

Și în 2018, Orașul Călan, Consiliul Local și Primăria, alături de societatea civilă, s-au alăturat tuturor celor care țin să evidențieze necesitatea ca istoria și tradițiile comunităților să fie respectate, protejate și promovate și sub auspiciile Centenarului României s-a organizat o oră deschisă de istorie – ”Redescoperim Monumentele Călanului” – prijeluită de marcarea zilei de 18 aprilie, Ziua Internațională a Monumentelor și Site-urilor istorice.

Această zi se celebrează anual, începând cu 1983, la propunerea ICOMOS – Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor, fiind aprobată și de Conferința Generală a UNESCO. Aniversarea oferă posibilitatea conștientizării publicului cu privire la patrimoniul monumentelor și siturilor la nivel național și mondial, precum și a vulnerabilității acestuia, dar și asupra eforturilor necesare protecției și conservării sale.

Evenimentul a avut loc cu începere de la ora 10.00 în fața Bisericii de piatră „Sfântul Gheorghe” din Streisîngiorgiu, monument istoric emblematic al acestor ținuturi.

Ora de istorie a fost susținuă de prof. Marilena Draia și de prof. Cristian Jurj, cu participarea profesorilor Septimiu Groza, Anca Olariu și Teofan Draia de la Liceul Tehnologic „Ovid Densușianu” Călan, cărora li s-a alăturat profesorul Tiberiu Șimon de la Scoala Gimnazială Bretea. Au participat elevi ai celor două instituții școlare precum și cetățeni ai Călanului, interesați de eveniment.

Din partea organizatorilor, au participat Adrian Filip Iovănesc, primarul Orașului Călan, membri ai Consiliului Local Orășenesc, lucrători din administrația publică locală.

Cu ocazia evenimentului au fost montate la Biserica Monument Istoric „Sfântul Gheorghe” din Streisîngiorgiu și la Biserica Monument Istoric ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Strei, plăcuțe informative dedicate. Deasemenea, cu această ocazie a fost lansat oficial Site-ul web ”CĂLAN – MONUMENTE”, (la adresa web https://primariacalan.wixsite.com/monumentecalan ), gestionat de Primăria Orașului Călan și realizat ca urmare a implicării directe a Conducerii Primăriei Călan și a membrilor Consiliului Local Orășenesc. ”Acest site a fost conceput pentru un schimb permanent de informație între toți cei interesați de ceea ce înseamnă Călan. El va fi în continuă dezvoltare, iar pentru aceasta are nevoie de sprijinul și colaborarea celor interesați. Sunt așteptate cu drag sugestii și contribuții, prin intermediul rubricii „Contact” a site-ului. El poate fi accesat inclusiv de pe telefoanele mobile inteligente. Realizatorii își doresc să poată oferi posibilitatea conștientizării publicului cu privire la patrimoniul monumentelor și siturilor meleagurilor noastre, precum și a vulnerabilității acestuia, dar și asupra eforturilor necesare protecției și conservării sale. Toți cei care țin ca istoria și tradițiile comunității noastre să fie respectate, protejate și promovate, sunt invitați să contribuie la dezvoltarea acestui site”, spune primarul Adrian Iovănesc.

Organizatorii evenimentului, Primăria Orașului Călan și Consiliul Local Orășenesc mulțumesc partenerilor de proiect, conducerii Liceului Tehnologic ”Ovid Densușianu” Călan, părintelui paroh Antonie Budiu, reprezentanților societății civile din comunitatea locală, voluntarilor și tuturor celor care au onorat evenimentul

[slideshow_deploy id=’17636′]