1 Mai, Petrila este în sărbătoare! – ”Ziua Minelor Deschise”
Asociația ”Planeta Petrila”, recent înființată la Petrila prin asocierea administrației publice petrilene cu arhitecți cu renume și importanți oameni de cultură, cu scopul de a readuce la viață o istorie seculară a mineritului din orașul Petrila, de această dată nefiind vorba de exploatarea huilei ci de reconversia unui sit istoric din perimetrul fostei Mine Petrila, deschide mina din Petrila pentru vizitatori.
Acțiunea declarată pentru ziua de 1 Mai 2018, începând cu orele 10:00 și până la orele 22:00, are ca scop atât deschiderea minei pentru public, în imagini, acțiuni culturale, sport și vorbe cu tâlc, cât și lansarea oficială a Asociației ”Planeta Petrila”.
”Mineri, foști mineri, soții de mineri, copii de mineri, funcționari, industriași, operatori, artiști, activiști, ingineri, profesori, economiști, arhitecți, doctori, cei care munciți cu mapa, cei care munciți cu sapa: 1 Mai 2018 este ziua cea mare! Declarăm înființată Asociația Planeta Petrila, organizăm prima Adunare Generală și îi sărbătorim pe cei care au muncit, muncesc și vor munci în viitor pentru reconversia Minei Petrila în centrul cultural, administrativ și economic al Petrilei. Pentru aceasta, organizăm evenimentul Ziua Minelor Deschise! Deschidem mina pentru petrileni și pentru toți cei care se simt deja sau vor să fie cetățeni ai Planetei Petrila. Ziua Minelor Deschise înseamnă 12 ore de acțiuni culturale și sportive desfășurate pe strada Minei și pe platoul de la intrarea în Mina Petrila”, spun organizatorii, în pagina special creată a evenimentului.
https://www.facebook.com/events/1501639043280820/
Un program foarte bogat în acțiuni culturale sau sportive va cuprinde întreaga zi a manifestărilor de la Petrila, iar câteva dintre acestea vi le supunem acum atenției, cu bunăvoința organizatorilor.
- Festivitatea de deschidere a evenimentului din 1 Mai, ”Ziua Minelor Deschise”, va fi urmată de vernisajul expoziției Shrinking Cities in Romania. La ora 10:30 arătăm că în sălile clădirii administrative pot avea loc evenimente artistice, itinerând o expoziție prezentată la MNAC Bucharest între 20.04 – 09.10.2016.
Curator și concept: Ilinca Păun Constantinescu
Arhitecți: Tudor Constantinescu, Iulia Păun Curiman, Alexandru Paun, Laura Popa-Florea
Design Grafic: Gabriela Belcineanu
După cum bine știm, documentarul lansat la Petrila, ”Planeta Petrila”, într-o sală a Casei de Cultură arhiplină, smulgând ropote de aplauze la final, a circulat în majoritatea prestigioaselor festivaluri de film din Europa, iar astăzi, sâmbătă 21 aprilie 2018, acesta ajunge la Moscova, în cadrul festivalului de film documentar ”Delai Film”, fiind proiectat în această seară de la orele 21:40.
- Pe 1 mai 2018, documentarul ”Planeta Petrila” va putea fi vizionat din nou la Petrila, în cadrul evenimentului ”Ziua Minelor Deschise”.
Vizitele în perimetrul fostei mine de la Petrila vor fi însoțite de ghizi capabili să ne ofere informații, aceștia au făcut parte marea majoritate a timpului din cadrul minei, până la închidere:
- Tur ghidat pe amplasamentul Exploatării Miniere Petrila, condus de domnul Bujor Bogdan. Fost director al minei Petrila, angajat în anul 1966 în minerit. A lucrat la mină până în 1990. Ora de începere: 11:00.
-
Tur ghidat pe amplasamentul Exploatării Miniere Petrila, condus de domnul Sergiu Crișan. Fost inginer șef producție, topograf, cefelist și șef sector aeraj al minei Petrila, angajat în anul 1989 în minerit. A lucrat la mină până în 2016. Ora de începere: 13:00
-
Tur ghidat pe amplasamentul Exploatării Miniere Petrila, condus de doamna Elisabeta Moga. Fost lăcătuș la mina Petrila, cunoscută ca doamna de la Lămpărie, angajată în anul 1991 în minerit. A lucrat la mină până în 2015. Ora de începere: 14:00
-
Tur ghidat pe amplasamentul Exploatării Miniere Petrila, condus de domnul Samir Straja. Fost șef sector general al minei Petrila, fost electromecanic, lăcătuș și cefelist, angajat în anul 1990 în minerit. A lucrat la mină până în 2015. Ora de începere: 15:00
-
Tur ghidat pe amplasamentul Exploatării Miniere Petrila, condus de domnul Catalin Cenusa. Fost brigadier (șef schimb brigadă), angajat în anul 1990 în minerit. A lucrat la mină până în 2015. Ora de începere: 16:00
O seară petrileană perfectă trebuie să aibă în fundal vocea solistei Ana Dubyk, acompaniată la chitară de Andy Ava. Concertul celor doi începe la ora 21, pe scena amplasată între Centrul Pompadou și Stația de salvare de la Mina Petrila.
- La Ziua Minelor Deschise, Ana vine să interpreteze inclusiv cântecul scris de ea – „Silence in Petrila” – parte din „Planeta Petrila”, documentarul lui Andrei Dăscălescu.
Asociația ”Planeta Petrila” își dorește să transforme fosta platformă minieră într-un spațiu cultural, deoarece în alte țări acest lucru se întâmplă, este posibil, venind chiar și sprijin din partea sit-urilor înființate deja în Europa, un exemplu concret fiind prezența recentă la ”Mining Heritage Weekend” în Belgia:
”Asociația ”Planeta Petrila” a fost prezentă și a prezentat inițiativa noastră la Mining Heritage Weekend, eveniment ce a avut loc între 13 si 15 aprilie, în cadrul Lunii Patrimoniului Minier, 2018 fiind Anul European al Patrimoniului Cultural. Evenimentul a avut loc la C-mine în Genk și la be-MINE, în Beringen (ambele în Belgia), două dintre cele câteva mine de cărbune care au fost transformate în centre cu programe mixte incluzând și activități culturale, muzeale dar și funcțiuni dedicate localnicilor. (…) Primarul orașului Genk, Wim Dries, în vârstă de 46 de ani, a prezentat proiectul transformării C-mine, Winterslag, în care este implicat din anul 2000, de pe când era în poziția de vice-primar, dorindu-și ca localnicii să vadă acest proiect ca unul ce le aparține. Din cele trei mine ce se găsesc în orașul Genk, închise în anii ’80, fiecare proiect a abordat o tematică diferită. C-Mine s-a orientat către economia creativă, educație, creație artistică și recreație creativă. Astăzi au fost create 500 de locuri de munca în cele trei foste mine. În urma prezentării inițiativei noastre, membrii conducerii Monumentenzorg Beringen și-au exprimat intenția de a ne sprijini în eventualitatea deschiderii unui dialog sau chiar al unui demers de înfrățire intre asociații”. (Asociația ”Planeta Petrila”).
Așadar, de 1 Mai mergem cu toții la mină! Acesta este un manifest: ”Citește și dă mai departe!”
[slideshow_deploy id=’36590′]