Amenzi de până la 2.000 de lei pentru cei care interzic ALĂPTATUL în public. Senatul a adoptat proiectul de lege

Proiectul de lege privind sancționarea persoanelor fizice și juridice care interzic sau împiedică alăptarea în publica fost adoptat de Senat. Amenzile, care vor fi date de MAI sau Protecția Consumatorului, sunt cuprinse între 100 și 2.000 lei.

Proiectul de lege privind alăptarea în public a fost pus în dezbatere publică la Senat în toamna anului trecut, de mai mulți parlamentari liberali și de la USR. Inițiativa era argumentată de faptul că legea actuală prevede că mamele au voie să alăpteze în public, dar nu există sancțiuni pentru cazurile în care acestea sunt împiedicate, cazuri înregistrate uneori în spațiul public. Comisiile de specialitate au făcut puține modificări proiectului de lege, avizele lor fiind în majoritate favorabile.

Conform proiectului, următoarele fapte constituie contravenții:

– evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni;

–  interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni;

– refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

În acepțiunea legiuitorului, faptele sancționate astfel constituie discriminare şi încălcarea dreptului la hrană al copiilor.

Contravenţiile prevăzute se sancţionează:

– cu amendă contravenţională de 100 – 500 lei, dacă dacă fapta este săvârşită către o persoană fizică;

– cu amendă contravenţională de la 1.000 la 2.000 de lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Registrul Comerţului.

Amenzile se vor aplica indiferent dacă spaţiile publice sunt sau nu prevăzute cu camere tip “mama şi copilul”. De asemenea, unitățile care dețin astfel de spații publice au obligația să își informeze toți angajații despre noile prevederi.

Proiectul de lege va fi trimis Camerei Deputaților, care va da votul final.

legestart.ro

[slideshow_deploy id=’19661′]