Infokiosc pentru românii din Italia, inaugurat la Bari de ministrul Românilor de pretutindeni, Natalia Intotero
Aflată într-o vizită în Italia, pentru a lua contact cu comunitățile de români care trăiesc și muncesc în această țară, ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a inaugurat vineri, 4 mai 2018, la Bari, primul Infokiosk de documentare destinat acestora.
Urmare operaționalizării Consulatului General al României la Bari au fost efectuate o serie de demersuri pe lângă autoritățile locale și întâlniri cu mediul asociativ al comunității române, pentru a identifica dificultățile pe care le întâmpină cetățenii români în relația cu autoritățile locale și modul în care oficiul consular poate contribui la rezolvarea acestora. ”Din punct de vedere al asociațiilor și a membrilor comunității românești, dar și ale autorităților italiene, s-a concluzionat că se impune o mai bună informare a cetățenilor români, un acces mai facil la informații consulare și legislația muncii în Italia, în zonele unde aceștia lucrează”, a declarat ministrul Natalia Intotero.
Astfel, a fost demarată procedura de creare a unor puncte de informare ușor accesibile lucrătorilor din agricultură, unde să poată fi accesate informații cu privire la serviciile consulare, posibilitatea efectuării de programări prin portalul extern SIMISC dar și informații privind condițiilor de muncă pe baza unui contract de muncă legal. În acest context, Consulatul General al României la Bari a achiziționat trei infokioșk-uri care să fie instalate în spații ale autorităților locale și/sau sedii locale ale sindicatului CGIL din Regiunea Puglia, aflate în apropierea zonelor unde sunt concentrate comunitățile muncitorilor români.
”Acest proiect, de instalare a unor puncte de informații consulare și de muncă, în zonele cu o comunitate numeroasă de cetățeni români, și unde există fenomenul muncii sezoniere în agricultură, se adresează în mod expres lucrătorilor cazați temporar în cooperativele agricole, și care nu beneficiază de facilități de acces la internet sau alte medii de informare. Acest tip de lucrător în agricultură nu se deplasează decât pentru aprovizionare și mici necesități, fără a dispune de mijloace de transport propriu, caz în care cel mai apropiat punct de informare poate fi acest infokioșk, de unde poate accesa pagina oficială a oficiului consular, obține informațiile consulare necesare și efectua programări on-line, fără apelarea la serviciilor unor intermediari și accesare în limba română a legislației italiene în domeniul muncii”, a mai precizat ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero.
Cele trei dispozitive au configurate trei secțiuni, respectiv Consulară, Muncă și Pensie. Secțiunea Consulară, cuprinde informații privind Sistemul Informatic E-Cons, precum și detalii de creare a unui cont în Portalul Extern SIMISC pentru programare și accesare informații consulare, astfel încât utilizatorii să-și poată face singuri programarea la consulat, fără apelarea la serviciile unor intermediari. Secțiunea Muncă, oferă informații în materie de legislația muncii din Republica Italiană, în limba română și italiană, pentru următoarele categorii de activitate din Agricultură, Asistență socială la domiciliu și Construcții, precum și Ghidul Lucrătorului român în Italia. Pentru fiecare categorie de activitate sunt prezentate în limba română și italiană, drepturile lucrătorului și obligațiile angajatorului, precum și autoritățile locale unde se pot adresa pentru informații privind contractul de muncă. Totodată în această secțiune există detaliile de contact ale atașatului de muncă din cadrul Ambasadei României din Republica Italiană. Secțiunea Pensie, oferă informații pentru situațiile în care un lucrător român a lucrat legal atât în Italia, cât și România, căruia i se aplica prevederile Regulamentelor europene, cu privire la coordonarea sistemelor de securitate sociala pentru persoanele angajate legal cu contract de muncă. Informații privind stagiile de cotizare prevăzute de legislația din Italia, modul de a beneficia de toate tipurile de pensie și bonificații existente în Italia.
Din toate secțiunile, utilizatorii au posibilitatea tipăririi materialelor sau a informațiilor consulare pe care le doresc, la imprimanta cu care este dotat fiecare dispozitiv.
Dispozitivele au instalat programul Time Viewer, astfel încât să poată fi accesate de la distanță, în cazul în care informațiile instalate necesită adăugiri, modificări și actualizări, sau se pot adăuga secțiuni din alte domenii de interes pentru cetățenii români.
Potrivit ministrului Natalia Intotero, obiectivul acestui proiect este de a asigura un acces facil comunității românești din circumscripția consulară a Consulatului General al României la Bari la informații consulare și legislația muncii din Republica Italiană.
[slideshow_deploy id=’27028′]