Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în perioada 10-11 mai 2018 simpozionul științific „Cercetări arheologice în spațiul transilvănean. Stratigrafie și cronologie. În memoriam Ioan Andrițoiu (1940 – 2008)”.
La această manifestare ştiinţifică, de organizarea căreia se ocupă un comitet de specialiști din cadrul instituției noastre (dr. Nicolae Cătălin Rișcuța, dr. Iosif Vasile Ferencz, dr. Ioan Alexandru Bărbat, dr. Antoniu Tudor Marc și dr. Ionuț Cosmin Codrea) vor fi prezentate aproximativ 25 de lucrări susținute de cercetători de la principalele muzee şi instituţii de învăţământ superior din ţară. Manifestarea științifică este un bun prilej pentru a ne aminti de una dintre personalitățile care și-au adus contribuția la dezvoltarea muzeului devean în a doua jumătate a secolului XX.
„În 2018 se împlinesc 10 ani de la trecerea în veşnicie a profesorului dr. Ioan Andriţoiu. După cum se ştie, arheologul Ioan Andriţoiu şi-a început cariera la Muzeul Judeţean Hunedoara-Deva, instituţie în cadrul căreia şi-a desfăşurat activitatea vreme de peste două decenii. Cercetările efectuate în această perioadă au fost extrem de prolifice, rezultatele lor constituind nucleul tezei sale de doctorat apărută în 1992, sub titlul Civilizaţia tracilor din sud-vestul Transilvaniei. Acestea reprezintă încă repere importante în reconstituirea evoluţiei comunităţilor umane din Transilvania în epoca bronzului. Preocupările profesorului Andriţoiu nu s-au limitat însă la epoca bronzului, ci au vizat şi aspecte ale epocii fierului sau perioadei romane, finalizate prin numeroase articole, studii sau volume. A participat la organizarea a numeroase expoziții și a contribuit la conștientizarea publicului în legătură cu istoria locală, în cadrul Caravanei muzeistice. Cu răbdare, pricepere și modestie a îndrumat mai multe generații de tineri care s-au format ca istorici, în calitate de muzeograf la Deva, de cercetător la Institutul de Tracologie din București, sau la catedră, la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia. Amintirea unui dascăl, coleg și prieten bun ne leagă de cel care a fost Ioan Andrițoiu.”, precizează comitetul de organizare al evenimentului.
Festivitatea de deschidere va avea loc joi, 10 mai, la ora 09.30, în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia.