Ministerul Turismului în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a județului Hunedoara a găzduit o întâlnire informală legată de promovarea rutelor culturale europene, de modalitățile de înscriere în cele existente și de creare de rute noi.
Întâlnirea s-a desfășurat în Sala de ședințe a Consiliului Județean Hunedoara și i-a avut ca invitați pe reprezentanții entităților care administrează obiective istorice și turistice, pe reprezentanții Centrelor Naționale de Informare Turistică și pe producătorii locali din județul Hunedoara.
Scopul seminarului de la Deva a fost acela de a prezenta rutele existente, care sunt rutele în care țara noastră are înscrise obiective, ce obiective se mai pot înscrie sau cum se poate crea o rută nouă, împreună cu alte două țări din regiune, o rută care să prezinte o poveste comună. Reprezentanții Ministerului Turismului au prezentat, printre altele, ruta culturală Transromanica, în care autoritățile din județul Hunedoara ar putea înscrie Biserica de la Densuș, Rotonda de la Geoagiu, castelul de la Hunedoara sau Cetatea Devei.
”Dezvoltarea turismului atrage după sine venituri pentru comunități și bunăstare. Județul Hunedoara este unul cu vestigii istorice bogate, tocmai de aceea este vitală dezvoltarea infrastructurii pentru asigurarea legăturilor către zonele turistice, punerea în valoare a rutelor și traseelor de interes pentru vizitatori” a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, în deschiderea evenimentului. Mircea Bobora a mai adăugat că se insistă pentru preluarea celor patru cetăți dacice din Munții Orăștiei, aflate în continuare sub tutela Ministerului Culturii, pentru administrarea lor unitară. Totodată, se continuă negocierile și se caută soluții pentru rezolvarea situației stațiunii balneo de la Vața.
În Europa, în prezent sunt certificate 31 de rute culturale care acoperă mai multe țări și pot crea o poveste comună. De altfel, înființarea acestor rute, decisă de Consiliul Europei în 1997, are ca scop valorificarea patrimoniului cultural comun și o mai bună cunoaștere a istoriei țărilor europene. Rutele culturale europene sunt certificate pentru o perioadă de trei ani, iar membrii lor trebuie să achite o contribuție anuală de minim 1000 de euro.