Comunitatea din Densuș deschide porțile pentru cel de-al doilea nucleu de zimbri în libertate din vestul Carpaților, în Munții Poiana Ruscă
WWF România, Rewilding Europe și Primăria Comunei Densuș continuă eforturile de a creea o pupulație viabilă de zimbri în libertate, în vestul Carpaților, prin deschiderea unui al doilea nucleu de resălbăticire în jud. Hunedoara. Săptămâna aceasta, prima turmă de zimbri ajunge în apropierea satului Poieni și urmează să fie eliberată în natură în decursul verii.
Din 2014 această specie emblemă s-a întors în locurile de odinioară, printr-un amplu proiect de resălbăticire derulat la poalele munților Țarcu. Povestea nu se oprește aici.
WWF România, Rewilding Europe și Primăria Comunei Densuș continuă reforturile de a crea o pupulație viabilă de zimbri în libertate, în vestul Carpaților, prin deschiderea unui al doilea nucleu de resălbăticire, în Munții Poiana Ruscă, în apropierea satului Poieni, jud. Hunedoara.
Acest proiect ambițios se desfășoară cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Life pentru natură în cadrul proiectului „Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România”
Din data de 10 mai, o turmă de 12 animale a ajuns în Munții Poiana Ruscă, provenind din trei rezervații din Germania și România. După câteva luni în care turma se va adapta la noul ecosistem, zimbri vor fi eliberați în sălbăticie și vor trăi liberi în vestul Carpaților, după două secole de absență.
Zimbrul european este o specie umbrelă care, odată reintrodusă cu succes, iar habitatul ei conservat în mod eficient de-a lungul Munților Carpați, va ajuta la menținerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice, permițând proceselor naturale și resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură. Viziunea noastră este ca bunăstarea comunităților locale să fie susținută prin valorizarea unuia dintre ultimele bastioane de sălbatice din Europa și dezvoltarea de întreprinderi locale prietenoase cu mediul înlesnite de prezența turiștilor ce vor veni să admire emblematicul zimbru.
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.
[slideshow_deploy id=’18375′]