Patrimoniul UNESCO Hunedoara sau o lume întreagă într-un singur județ
Patru entități UNESCO din județul Hunedoara reprezentând tot atâtea programe ale celei mai renumite organizații mondiale pentru educație, știință și cultură au decis să colaboreze în vederea promovării comune a valorilor pe care le administrează sau le reprezintă.
Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, instituția care administrează monumentul istoric ”Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte”, împreună cu Administrația Parcului Național Retezat – Rezervație a Biosferei, Universitatea din București, administrator al statutului internațional pentru Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și taragotistul Pera Bulz, deținător al titlului onorific de Tezaur Uman Viu, au semnat vineri, 11 mai 2018, la Deva, un protocol de colaborare. Documentul oficial a fost semnat de dl. Sorin – Adrian Vasilescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, Zoran Acimov, director al Administrației Parcului Național Retezat Rezervație a Biosferei RNP Romsilva, prof. univ. dr. Laurențiu Vlad, prorector al Universității din București, Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului și dl. Pera Bulz.
”Prin <Convenția despre Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural>, aprobată în 1972, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a propus un plan de protejare a bunurilor culturale din lume. De-a lungul vremii, au fost incluse în acest plan o serie de monumente și locuri de mare valoare pentru umanitate. Județul Hunedoara are privilegiul de a avea cele mai multe monumente și parcuri recunoscute prin programele UNESCO: Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, Rezervația Biosferei Retezat și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Acestora li se adaugă și un Tezaur Uman Viu în persoana cunoscutului taragotist Pera Bulz din comuna Vața de Jos”, a declarant Sorin-Adrian Vasilescu, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, în deschiderea evenimentului.
Protocolul prevede crearea unui cadru comun de colaborare și dezvoltare la nivel județean, pentru o administrare eficientă a siturilor UNESCO. Printre obiectivele protocolului se numără și dezvoltarea unui program județean de educație și conștientizare publică privind programele, patrimoniul, valorile și principiile UNESCO și aplicarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă; facilitarea schimbului de experiență și derularea de programe și proiecte științifice, educaționale și culturale comune privind patrimoniul mondial UNESCO precum și a schimbului de bune practici cu entități similare la nivel național și internațional; susținerea reciprocă în vederea păstrării statului UNESCO; crearea unui cadru pentru dezvoltarea unui produs turistic de valorificare a siturilor UNESCO din județului Hunedoara pornind de la crearea unui kit comun de activități și produse; susținerea și oferirea de consultanță în vederea obținerii recunoașterii UNESCO pentru alte entități culturale sau naturale de pe teritoriul județului Hunedoara; organizarea și derularea de evenimente și proiecte comune dedicate promovării și protejării valorilor UNESCO; dezvoltarea unor activități de colaborare cu instituții și organisme specializate in conservarea și promovarea valorilor și principiilor UNESCO.
Ideea de colaborare a entităților UNESCO din județul Hunedoara, în baza unui protocol comun aparține Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului și s-a bucurat de întreaga susținere a Consiliului Județean Hunedoara și a celorlalți parteneri. De altfel, semnarea protocolului a avut loc exact în sala în care, pe 15 noiembrie 2018, a fost celebrată pentru prima dată în județul Hunedoara, la inițiativa Consiliului Județean, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. Inițiativa acestei colaborări a fost salutată de invitații prezenți: Natalia Elena Intotero, ministru al românilor de pretutindeni și membru în comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru UNESCO, Irina Iamandescu, director al Direcției Patrimoniu Imobil din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, senatorul de Hunedoara Cristian Resmeriță, membru în comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru UNESCO, deputații Laurențiu Nistor, Ilie Toma și Sorin Marica, și senatorul Viorel Sălan.
Și Comisia Națională a României pentru UNESCO a salutat inițiativa actorilor locali ca un prim pas pentru o strategie integrată de colaborare și o eficiență sporită a eforturilor de promovare, conservare și dezvoltare durabilă.
Ceremonia de semnare a protocolului a fost urmat de vernisajul expoziției ”UNESCO Hunedoara – o lume întreagă într-un singur județ”, găzduită de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Expoziția, ce poate fi vizitată până pe data de 16 mai 2018, cuprinde imagini, informații și obiecte definitorii pentru fiecare dintre cele patru entități UNESCO din județ.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București, Parcul Național Retezat RNP ROMSILVA, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, Agenția de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara și GeoEcoMar.
[slideshow_deploy id=’36590′]