Cercul „Cultul Eroilor” reamintește că 9 Mai este (mai ales) Ziua Independenței României
Poate că mult prea preocupați să celebrăm, așa cum se cuvine, de altfel, Ziua Europei, am uitat că, pentru noi, românii, data de 9 mai are o semnificație credem mult mai importantă în istoria noastă națională: Ziua Independenței!
Evenimentul a fost, din fericire, marcat în (probabil) singura manifestare dedicată Independenței din Valea Jiului, eveniment care s-a desfășurat în foaierul Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, avându-i drept organizatori pe tinerii din cadrul Cercului „Cultul Eroilor”, format din 30 de elevi foarte deștepți și foarte inimoși de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani.
În cadrul evenimentului, o expoziție – colocviu cu titlul „România sub semnul Independenței”, au fost pregătite și prezentate 20 de planșe cu cele mai importante personalități și evenimente care au dus la neatârnarea țării noastre.
Sub coordonarea profesorului de istorie Minel-Dorin Răduți, elevii cercului, printre care se numără Alexandru Balint, Larisa Berchi, Dealmira Crețu, Bogdan-Alexandru Curec, Diana Ghiorghiosu, Bianca Cărare, Sergiu Ionașc, Adina-Elena Iftene, Ana Maria Meszaros, Răzvan-Mihai Râșnoveanu, Andreea-Anca Sîn, Roxana Maria Stan și Andrei Voinic s-au mobilizat și au amenajat panourile puse la dispoziție de conducerea teatrului din Petroșani, după care au explicat tuturor celor prezenți, conținutul fiecărei planșe.
La eveniment au participat din partea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, prof. Alexandru Lăutaru (directorul Colegiului) și prof. Gilbert Danciu, iar din partea Filialei Județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor „Regina Maria” – secretarul executiv, Dorel Șchiopu și Sorel Dușa, membru în biroul executiv al acestei filiale.
Prof. Alexandru Lăutaru le-a vorbit elevilor de la Cercul „Cultul Eroilor” despre importanța momentului istoric „9 mai 1877” în dezvoltarea ulterioară a țării noastre, i-a felicitat pentru inițiativă, i-a încurajat să continue cu activități dedicate memoriei înaintașilor noștri și i-a asigurat de sprijinul conducerii colegiului și al inspectoratului județean școlar.
Copiii au primit felicitări și încurajări și de la Dorel Șchiopu, care le-a promis că Asociația Națională ”Cultul Eroilor” le va oferi multe ocazii de a se implica în acțiunii de evocare a eroilor neamului și de celebrare a Centenarului Marii Uniri.
Acesta le-a amintit celor prezenți că, tot la data de 9 mai, s-au împlinint 100 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui poet național George Coșbuc, cel supranumit „poetul țărănimii”, cel care a scris o serie de poezii memorabile dedicate războiului de independență. Ca un argument în acest sens și ca o contribuție la evenimentul dedicat Zilei Independenței, Dorel Șchiopu a recitat poeziile „Cântecul redutei” și „Scara”, exprimându-și convingerea că aceste veritabile bijuterii literare vor fi un motiv pentru tineri pentru a-l căuta și redescoperii pe acest minunat poet, dar și pentru a afla mai multe și necesare informații despre Războiul de Independență.
[slideshow_deploy id=’36590′]