Tradiție și folclor într-un eveniment autentic românesc, la Vulcan: ”Nedeia Paroșeană”
La Paroșeni, frumoasa regiune etno-folclorică a municipiului Vulcan, Rusaliile se confundă de când e lumea cu sărbătoarea nedeii momârlănești de pe aceste meleaguri. Deși nu de puține ori a trecut prin momente de cumpănă, grație unor oameni care simt și trăiesc românește dar și care acționează ca atare, ”Nedeia Paroșeană” a reușit să treacă peste toate obstacolele timpului și modernismului și să-și păstreze autenticitatea și frumusețea de odinioară.
Acestor oameni ai locurilor, care duc mai departe cu sfințenie tradiția Nedeii de Rusalii, li s-au alăturat, ca de obicei, autoritățile locale din municipiul Vulcan, în dorința de a face din acest eveniment un punct de reper pe harta culturală a României tradiționale și un loc de bucurie pentru toți momârlanii din Valea Jiului dar și pentru cei care vor să se bucure alături de aceștia de adevăratele valori ale satului momârlănesc tradițional.
Așa se face că, anul acesta, având în vedere și faptul că întreaga țară marchează Anul Centenarului Marii Uniri, și ”Nedeia Paroșeană” s-a însris acestui obiectiv. Astfel, alături de momârlanii Paroșeniului au venit și alți adevărați păstrători ai tradițiilor strămoșești, îmbrăcați în frumoase haine de sărbătoare ce definesc comunitatea momârlanilor de pe Valea Jiului, dar și reprezentanți ai autorităților locale și numeroși cetățeni ai Vulcanului și ai Văii Jiului. La ceremonialul de sfințire a fost prezent și românul, patriotul și prietenul Vulcanului – Emil Părău, care a venit însoțit de atât de popularul său prieten, nea Ștefan – ciobanul din Șugag ajuns la incredibila vârstă de 101 ani, care le-a vorbit celor prezenți tocmai despre dragostea de tradiții și obiceiuri, despre iubirea de neam și țară.
Evenimentul s-a derulat, conform tradiției, în comunitatea paroșeană, la Căminul Cultural, dar și în fața monumentului ridicat aici de de Composesoratul din Paroșeni, în memoria tuturor strămoșilor momârlanilor – membri ai acestei comuntăți, monument care a fost, cu acest prilej, sfințit de către Prea Cucernicul Părinte Protopop Petrache Crețu și de părintele Paroh Stancu.
Ca de fiecare dată, la ”Nedeia Paroșeană” au participat și lideii comunității locale din municipiul Vulcan, de la consilierii locali la viceprimarul Cristian Merișanu, de la funcționari ai administrației locale până la primarul Gheorghe Ile, cel la a cărui inițiativă, acest eveniment a fost inclus în Calendarul activităților publice de amploare ale localității. ”De Rusalii, așa cum cere tradiția și cum ne îndeamnă inima, am fost prezenți alături de momârlanii din Paroșeni, la Nedeia lor tradițională. Anul acesta am organizat lucrurile în mod diferit, urmărind să punctăm și aici Centenarul Unirii Românilor. Am fost impresionat de cât de mulți cetățeni simt nevoia să îmbrace costumul național tradițional și le mulțumesc pentru acest lucru, încurajându-i pe toți vulcănenii să facă acest lucru. Am trăit momente frumoase, unice, la Paroșeni, atât la sfințirea monumentului dedicat oamenilor acestor locuri, la defilarea de la Sohodol, cât și la serbarea câmpenească a nedeii paroșene, una dintre cele mai frumoase activități de acest gen din România. Îi felicit pe vulcănenii noștri din Paroșeni pentru că știu cu adevărat, cum să-și respecte și cum să-și pună în valoare această adevărată moștenire a strămoșilor și le mulțumesc tuturor celor care au venit să vadă și să se bucure de un eveniment atât de frumos de care avem parte la Vulcan”, a declarat primarul Gheorghe Ile.
[slideshow_deploy id=’17636′]