Atenţie, şoferi! Weekend prelungit! Află cât alcool poţi consuma dacă eşti şofer şi în cât timp acesta se elimină din organism
Unul dintre factorii care determină cele mai multe accidente rutiere în România este alcoolul.
Se apropie weekend-ul prelungit. Mulţi dintre noi se pregătesc fie de o ieşire la terase, fie la iarbă verde.
Le reamintim şoferilor, că, până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional. La o valoare mai mare devine şi o problemă penală. Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulţită cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul împărţit la greutatea corporală a celui care a băut.
Codul Rutier prevede că, dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile.
Medicii spun că perioada în care se atinge valoarea maximă a alcoolemiei este de până la două ore de la ultimul pahar băut.
Alcoolemia şi timpul în care aceasta se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme, dacă a consumat:
- 100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;
-
100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;
-
100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;
-
o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;
-
1 litru de vin – între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.
Este recomandabil ca la aceste intervale de timp să se adauge 30 de minute, dacă s-a băut pe nemâncate, sau 2 ore, dacă s-a mâncat înainte pentru că acestea sunt intervalele în care concentraţia de alcool în sânge atinge valoarea maximă de la care se calculează timpul de eliminare.
adevarul.ro
[slideshow_deploy id=’13835′]