Avel Ritișan (PIFF) , salvamontist şi alpinist de renume, a devenit, după parapantistul , ultramaratonistul şi, nu în ultimul rând, salvamontistul Toma Coconea, al doilea ambasador al Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat.
Titlul i-a fost conferit de către președintele Asociației de Turism Retezat – unitatea de management a Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat și de către Anca Rusu – manager al Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, în cadrul unui eveniment sportiv de excepție – Țara Hațegului Junior’s Cup, turneu de fotbal pentru copii și juniori (8-12 ani), organizat între 1 și 3 iunie, la Hațeg și Sîntămăria – Orlea, de către ACS Mastres Sports, cu susținerea Federației Române de Fotbal.
Pe scurt, despre activitatea de-o viață a lui Avel Ritișan . S-a împrietenit cu muntele din adolescenţă, ca alpinist şi schior, a cucerit unele dintre cele mai aspre culmi montane din lume, iar, activitatea ca salvamontist şi contribuţia sa la salvarea de vieţi omeneşti aflate în pericol pe munte a fost recunoscută prin acordarea distincţiei internaţionale Solidaritate Alpină – „Targa de Argint” în 2005, distincţie care îl aşează în galeria unor personalităţi celebre ale omenirii, precum Papa Ioan Paul al II-lea, sau Dalai Lama, distinse cu acelaşi premiu. La peste 70 de ani, hunedoreanul Avel Ritişan (Piff, cum l-a poreclit primul său antrenor de schi în urmă cu aproape o jumătate de veac si cum ii spun apropiaţii) continuă să fie activ în activitatea Salvamont , participând la intervenţiile de salvare din munte şi fiind un permanent şi excepţional exemplu pentru colegii săi de la Serviciul Judeţean Salvamont Hunedoara.
În 1962 cucereşte primul titlu naţional ca alpinist, urmat de alte trei titluri similare, în anul 1968, Avel Ritişan devenind maestru al sportului şi declarat cel mai bun alpinist român. În 1985 a fost selectat să coordoneze prima expediţie românească din Munţii Himalaya, expediţie în care a urcat până la 7.000 de metri fără mască de oxigen. Când s-a întors a declarat: „Un lucru a fost cert, după expediţia asta: Retezatul e mult mai frumos ca Himalaya!”.
Destinaţia ecoturistică Țara Hațegului – Retezat este singura din țară care are pe teritoriul său două situri de importanţă internaţională, recunoscute şi promovate de UNESCO (Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Rezervația Biosferei Retezat) şi trei mari arii protejate (Parcul Național Retezat, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului).