Cine mai donează „viață”?
Statistica întocmită la nivelul județului Hunedoara arată că numărul celor care merg să doneze sânge a scăzut de la un an la altul. Dacă în anul 2015 erau 6200 de donatori la nivel de județ, în 2016 s-a înregistrat o scădere semnificativă de aproape 1000 de persoane.
Trendul s-a mentinut și anul trecut mai arată statistica Direcției de Sănătate Publică a Județului Hunedoara, numărul de donatori de sânge fiind situat la aproape 5500. Primul trimestru al acestui an arată că peste 1800 de persoane au trecut pe la centrele de transfuzie pentru a dona sânge, iar dacă tendința se menține pe tot parcursul anului, numărul donatorilor ar putea crește după mulți ani. Datele au fost date publicității de DSP Hunedoara cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.
„Ziua de 14 iunie este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca Zi Mondială a Donatorului de Sânge. Hotărarea a fost luată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătaţii, forul suprem al OMS, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge”, arată instituția. În Uniunea Europeană, în medie 7% din populaţie donează sânge, însă în țara noastră există un număr mic de donatori raportat la cei din celelalte ţări ale U.E.
[slideshow_deploy id=’13835′]