Jubileu semicentenar la Inspectoratul școlar al județului Hunedoara
În urma cu 50 de ani, în urma reorganizăii administative a sistemului de educație din țara noastră, lua ființă și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, structură organizatorică de coodonare a activităților din învățământul primar, gimnazial, profesional și preuniversitar din acest județ.
Jubileul a fost marcat, în aceste zile, prin dezvelirea unei plăci jubiliare și printr-o festivitate care a avut loc la sediul ISJ Hunedoara din Deva. Evenimentul s-a bucurat nu doar de atenția cadrelor didactice, managerilor de școli și licee sau a inspectorilor școlari, ci și de atenția unor oaspeți de seamă care au răspuns invitației lansate de inspectorul șef al ISJ Hunedoara, prof.dr. Maria Ștefănie. Astfel, au fost prezenți la acest eveniment, găzduit în sala „Spiru Haret” de la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara: deputatul Natalia Intotero – ministrul românilor de pretutindeni, Ionel Lixandru – secretar de stat în Ministerul Educației, Tiberiu Fabius Kiszely – prefectul județului Hunedoara, Sorin Vasilescu și Daniel Androncahe – vicepreședinții Consiliului județean Hunedoara, deputații Laurențiu Nistor, Ilie Toma, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin – rectorul Universității din Petroșani, ing. Gheorghe Ile – primarul municipiului Vulcan, FS Gurie – Episcopul Devei și Hunedoarei ș.a.
Potrivit prof.dr. Maria Ștefănie, actualul inspector școlar general, evenimentul intitulat „Jubileu în anul Centenarului” și-a propus să elogieze profesionalismul, munca și efortul depus în slujba educației, strădania și dăruirea sufletească a celor care au crezut în valorile școlii românești. ”Relația școala – societate – stat – individ a reprezentat întotdeauna factorul primordial în dezvoltarea unui sistem real de instruire și educație. La ceas aniversar, ne-au fost alături reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, parlamentari hunedoreni, reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului Județean Hunedoara și ai altor instituții județene, precum și reprezentanți din mediul economic, ai asociației părinților, ai Consiliului județean al elevilor, parteneri reali în asigurarea unui serviciu educațional de calitate care să răspundă nevoilor noilor generații și societății în ansamblu”, a declarat Maria Ștefănie.
În cadrul evenimentului a avut loc un Te Deum, oficiat de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, au fost rostite alocuțiuni, au fost decernate și înmânate diplome aniversare și a avut loc un moment artistic susținut de Ovidiu Olari și Cristian Fodor acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist Drăgan Muntean din cadrul Centrului de Cultură și Artă Hunedoara. De asemenea a fost dezvelită o placă aniversară ca simbol al sărbătoririi celor 50 de ani de activitate a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, iar invitații au admirat și o expoziție de medalii și insigne din colecția personală a notarului petroșenean Liviu Gherghin.
Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara a marcat această ediție jubiliară printr-un eveniment de amploare la care au luat parte foști și actuali angajați ai instituției, dascăli de toate vârstele, dascăli originari din județul Hunedoara, dar stabiliți în alte regiuni ale țării unde conduc instituții de învățământ de prestigiu, reprezentanți ai Consiliului Elevilor, reprezentanți ai administrației publice locale și județene, numeroase oficialități. Cu toții au primit diplome aniversare pentru contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea învățământului și a valorilor hunedorene. „2018 – Anul Centenarului marchează cel mai bine întrepătrunderea trecutului cu prezentul aflat într-o continuă schimbare și modernizare. Am împletit acest eveniment cu sărbătoarea împlinirii celor 50 de ani de la înființarea inspectoratelor școlare județene. 50 de ani de activitate, de îndrumare, de consiliere și control ce continuă o tradiție mai veche începută din vremea inspectoratelor regionale. Este greu de apreciat dacă este mult sau puțin, de fapt, cred că nici nu este important numărul anilor. Sunt importante cu adevărat performanțele și rezultatele obținute de-a lungul anilor”, a spus în discursul său, Maria Ștefănie – inspector șef al ISJ Hunedoara.
La rândul său, prefectul județului Hunedoara, Tiberiu Fabius Kiszely a arătat că învățământul hunedorean a călăuzit, educat și format caractere și conștiințe, a adus lumina cunoașterii în sufletele și în mintea celor care cu uimire și curiozitate încercau să înțeleagă lumea care se deschidea în fața lor. ”Învățământul hunedorean și-a făcut datoria cu prisosință, generație după generație, în emanciparea vlăstarelor de pe teritoriul județului nostru chiar dacă, uneori, așteptăm ca profesorii să împlinească țeluri mari, de neatins cu resurse insuficiente. Miracolul este că ei reușesc să ducă până la capăt această misiune ce părea imposibilă. Așa cum Seneca spunea „nu învăţăm pentru şcoală, ci pentru viaţă’’, an de an, deceniu după deceniu, țelul învățământului hunedorean a fost ca elevii și pro¬fe¬sorii noștri, deopotrivă, să fie azi mai buni decât au fost ieri. Acum, la aniversarea Centenarului Marii Uniri, trebuie ca viitorul să ocupe un loc important în preocupările noastre, iar învățarea și cunoașterea vor avea un loc și mai important în evoluția societății viitorului”, a spus prefectul Tiberiu Kiszely.
Dascăl de profesie, actualul minstru al Românilor de Pretutindeni, Natalia Elena Intotero a remacat faptul că Biserica, Familia, alături de Școală, sunt pilonii fundamentali în educație. ”Oricare dintre noi ne amintim imaginea educatorului, apoi prima zi de școală, emoțiile din școala gimnazială, din liceu, de la primele examene sau când aveam inspecție. Inspectorii veneau ca să contribuie la un act educațional mai bun. Și eu sunt un absolvent al învățământului hunedorean și vreau să le mulțumesc dascălilor din județul Hunedoara”, a declarat ministrul Natalia Intotero.
Ca primar al unei localități hunedorene în care, în ultimii ani, au fost făcute cele mai multe și cele mai complexe investiții în sistemul de învățămînt, primarul municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile a subliniat faptul că fără educație, nici o comunitate nu poate avea pretenții de dezvoltare. ”Școala este însăși esența dezvoltării unei comunități, locale sau naționale deopotrivă. La Vulcan, noi am înțeles că pentru a avea copii și tineri educați, trebuie să le creăm toate condițiile necesare pentru a-i atrage în școală, pentru a-i determina să vină la școală cu plăcere și să învețe cu pasiune. Și am acționat ca atare. Se sune că Vulcanul este astăzi orașul cu cele mai moderne școli, iar premiile naționale pe care le-am primit pentr investițiile publice realizate la școli, la liceu și la grădinițe, confirmă acest lucru și ne onorează totodată. Îmi doresc ca exemplul nostru să fie urmat în toate comunitățile hunedorene, iar parteneriatul cu școlile să fie unul pe măsura importanței sale în dezvoltarea comunităților noastre locale și județene”, a declarat primarul Gheorghe Ile.
Cu ocazia semicentenarului ISJ Hunedoara au fost elaborate și volumele aniversare: ”Memento – jumătate de veac”, volum care surprinde dovezi ale activității de îndrumare și control, documente relevante despre învățământul hunedorean, precum şi mesaje emoționante ale foștilor inspectori școlari generali și generali adjuncți, sub coordonarea directă a doamnei inspector școlar general adjunct Mate Marta și ”Învățământul hunedorean în anul Centenarului”, care cuprinde cele mai relevante informații despre unitățile de învățământ de stat și particulare din județul Hunedoara în Anul Centenarului, sub coordonarea doamnei inspector școlar general adjunct Lavinia Ilina.
[slideshow_deploy id=’13835′]