Investițiile din fonduri europene, principala resursă pentru dezvoltarea orașului Uricani

Datorită oamenilor din localitate și reprezentanților administrației publice, orașul Uricani își păstrează nu doar optimismul în legătură cu perspectivele de dezvoltare locală a comunității locale, ci și acționează eficient în această direcție.

Primarul Dănuț Buhăescu și echipa acestuia au înțeles deja demult că, în lipsa ”motorului” de dezvoltare economică a orașului, după închiderea minei Uricani, este nevoie de o nouă abordare strategică pentru continuarea dezvoltării acestui oraș. Așa se face că la Uricani, edilii au abordat cu seriozitate politicile publice astfel încât pentru toți oamenii care au nevoie de un loc de muncă să fie găsită o soluție.I-am încuraja și susținut, prin toate pârghiile pe care ni le permite legislația, pe cei care au dorit să investească în orașul nostru, să deschidă ori să extindă afaceri private generatoate de profit și, mai ales, generatoare de locuri de muncă. Avem deja câteva exemple de reușită în acest sens, iar asta ne confirmă că soluția de dezvoltare economică a orașului Uricani constă nu în a aștepta să vină neapărat un investitor strategic aici, ci să-i încurajăm pe micii investitori, locali sau nu, să se dezvolte și să acopere cererea de forță de muncă existentă în orașul Uricani”explică primarul Buhăescu.

Acesta spune că, în acest context, din experiența ultimilor ani, a înțeles că mediul de afaceri are nevoie și la Uricani nu doar de mai mulți muncitori, ci mai ales de forță de muncă bine pregătită, de oameni cu calificare în diverse domenii de activitate. Acesta este unul din principalele motive pentru care investițiile în sistemul educațional de la Uricani au devenit, de ani buni, o prioritate a administrației locale. Cu bani de la bugetul local sau de la bugetul național ori chiar prin accesarea unor programe europene, s-au făcut o serie de investiții în modernizarea școlilor și a fost înființat un liceu, a cărui utilitate a devenit incontestabilă. Planurile primarului Băhăescu, în ceea ce privește sistemul educațional din orașul Uricani sunt ambițioase. ”Am aplicat pentru un program cu finanțare europeană care ne va permite să facem investiții majore la Liceul Tehnologic, în mod special în ceea ce privește atelierele profesionale. Astfel, la fosta popicărie de la Uricani va fi amenajat un atelier-școală destinat pregătirii celor care urmează cursurile de la clasele cu specializarea prelucrarea lemnului și servicii integrate de turism. Noile ateliere vor fi dotate conform standardelor în materie, putând funcționa practic ca niște firme de exercițiu în care elevii vor învăța tot ceea ce presupune procesul tehnologic al activităților de prelucrare a lemnului și de turism, care sunt și vor fi principalele direcții de dezvoltare economică din orașul nostru, pentru anii care vor urma”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

De altfel, dacă în ceea ce privește activitățile de prelucrare a lemnului, în ultimii ani au fost făcute deja unele investiții în oraș, iar interes există și din partea altor investitori, principala problemă a acestora este legată tocmai de lipsa unei forțe de muncă cu calificare în domeniu. Noile investiții de la Liceul Tehnlogic Retezat vor rezolva însă, în decurs de câțiva ani, această problemă.

În ceea ce privește dezvoltarea turismului, primarul Dănuț Buhăescu spune că Uricaniul trebuie să devină cu adevărat o poartă de intrare în Parcul Național Retezat. În acest context se înscriu și alte câteva proiecte europene deja adjudecate de Primăria din Uricani, care vor schimba radical imaginea orașului și vor conduce la creșterea calității vieții cetățenilor acestuia. ”Schimbarea la față a orașului Uricani trebuia să aibă în vedere reabilitarea blocurilor, în mod special în centrul vechi. Din fericire, și cetățenii au înțeles acest lucru și ne aflăm acum în situația de a avea un număr de 13 blocuri pentru care sperăm că anul acesta, cel târziu anul viitor, vor începe lucrările de reabilitare pe fonduri europene pe care deja le-am câștigat. Apoi, mai avem pregătit pentru a fi pus în practică, un alt proiect de regenerare urbană, prin care ne propunem să modernizăm toată zona falezei Jiului, cuprinsă între cele două poduri din centrul orașului”spune primarul Dănuț Buhăescu.

Lucrurile nu se rezumă însă doar la aceste investiții. Alte și alte proiecte de dezvoltare locală au fost deja depuse pentru obținerea finanțărilor necesare. De altfel, primarul orașului Uricani i-a solicitat sprijin chiar ministrului Fondurilor Eurpene, Rovana Plumb în vederea obținerii surselor de finanțare pentru proiectele comunității din Uricani, declarându-se optimist în ceea ce privește obținerea fondurilor și punerea în practică a soluțiilor de dezvoltare locală a orașului Uricani și localităților componente acestuia.

[slideshow_deploy id=’19661′]